Novo zanimanje – stručnjak za vodu

Dodajte komentar

Vlada Južne Koreje želi stvoriti nova radna mjesta za svoje građane. I ima plan. Neobične poslove, koji se nisu ni mogli nazvati takvima, želi pretvoriti u legitimna zanimanja.

Koju biste vrstu vode željeli uz svoj obrok? U restoranima širom Južne Koreje uskoro ćete moći vidjeti novu vrstu konobara s posebnim vještinama. Kao, naprimjer, somelijera za vodu. Stručnjaka za različite vrste tog napitka i načina njegovog serviranja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ono što je najvažnije je kako zabaviti klijente. To možemo učiniti tako što ćemo im omogućiti da piju određenu vrstu vode, koja će poboljšati ukus njihovog jela”, kaže Lee Jae-hoon, stručnjak (sommelier) za vodu.

Kako bi povećala zaposlenost, Vlada planira da poslovi koji se do sada nisu smatrali regularnim, poput stručnjaka za vodu, postanu službena zanimanja.

“S jedne strane, ovaj plan čini se kao najjednostavniji način da Vlada preko noći poveća zaposlenost. No, nadaju se da će proširivanjem liste zanimanja poduprijeti rast malih industrija”, izvještava iz Seula reporter Al Jazeere Wayne Hay.

Licence za umjetnike

Dodavanjem 100 novih zanimanja godišnje na službenu listu, vlasti planiraju zaposlenost do 2017. godine povećati sa 64 na 70 posto. Svi koji su na listi imaju pravo da otvore edukativne centre i podučavaju radnike zanimanjima kao što su manikura, pedikura ili južnokorejskoj umjetnosti ukrašavanja noktiju.

“U ovom trenutku u Južnoj Koreji ne možete dobiti licencu umjetnika za nokte. Ali, pošto će nas Vlada sada priznati i staviti na oficijelnu listu zanimanja, čula sam da ćemo dobiti i licence”, rekla je manikirka Song Nara.

Stopa nezaposlenosti u Južnoj Koreji trenutno iznosi tri posto. Otvaranjem novih tržišta i radnih mjesta mogla bi se dodatno smanjiti.

“Moramo eksperimentirati sa stvaranjem novih tržišta i industrija te potencijala za otvaranje novih radnih mjesta”, kaže Bae Kiu-sik sa Korejskog instituta za rad.

Ostvari li se taj plan, radnici koji sipaju vodu u restoranima možda će dobiti poštovanje kakvo oduvijek smatraju da zaslužuju. Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *