Admiral Markets: Amerikanci usporavaju sa štampanjem dolara – vraćanje u normalu?

Dodajte komentar

Prošle sedmice su američke Federalne rezerve (centralna banka) najavile početak smanjivanja programa štampanja 85 milijardi dolara mjesečno kojima podstiču ekonomski rast. Idući mjesec u sistem će biti ubrizgano 10 milijardi dolara manje, a do kraja 2014. program će biti u potpunosti dovršen. Federalne rezerve smatraju da je američka ekonomija sada dovoljno jaka da se završi sa ovom neuobičajenom mjerom.

Finansijska tržišta su, kao što je bilo očekivano, odmah burno reagovala.

Američki dolar je u roku nekoliko sati nakon objave vijesti ojačao oko 1% u odnosu na većinu ostalih najtrgovaniji valuta a trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa, vodećeg Forex brokera,  iznosi  1,3675.

Zlato je nastavilo gubiti vrijednost mu je pala ispod 1.200 dolara po unci, a vrijednost dionica je naglo skočila i ponovo dosegnula rekordne nivoe.

Učesnici na finansijskim tržištima zaključili su da ja ovaj potez Federalnih rezervi definitivan znak da je kriza u SAD-u davno završila i da će idućih godina očekuje snažan ekonomski rast te smanjenje nezaposlenosti, što bi trebalo dovesti do većih profita kompanija i velikog rasta cijena dionica. Vrijednost američkog SP500 indeksa, kojim je takođe moguće trgovati putem Admiral Marketsa, trenutno iznosi 1.828 bodova, a njemači DAX, najtrgovaniji evropski indeks trenutno vrijedi 9.439 bodova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ovu sedmicu gotovo pa i nema najavljenih važnih vijesti koje bi mogle imati značajan uticaj na valutno tržište pa se ne očekuju velike promjene kurseva valuta do kraja godine. Na dioničkim tržištima u ovo doba godine gotovo pa redovno dođe do Božićnog rasta (Christmas rally) no ove godine američke su dionice već narasle skoro 30% pa treba biti oprezan pri očekivanju dodatnog rasta idućih nedjelja.

Kakva kretanja na valutnom tržištu možemo očekviati idućih sedmica i mjeseci?

S obzirom na praznike, do početka Nove godine vjerovatno neće biti značajnih pomaka u vrijednostima valuta pa je sa kratkoročnim trgovanjem bolje pričekati. Na duži rok, od nekoliko mjeseci do godine dana, očekuje se prilagođavanje vrijednosti valuta stanju u pojedinim ekonomijama.

To znači da bi američki dolar u 2014. trebao značajno očajati, pogotovo u odnosu na valute ekonomija u problemima kao što su euro, japanski jen, australijski i novozelandski dolar.

Euro bi trebao oslabiti u odnosu na većinu drugih valuta, jer je u Eurozoni ekonomski rast slab, inflacija niža od planirane, a Evropska centralna banka najavljuje dodatne mjere popuštanja monetarne poliitike ako bude potrebno.

Za kratkoročno trgovanje, svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutih parova pratite na stranicama Admiral Marketsa.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *