Euro oslabio prema dolaru nakon pet sedmica rasta

Dodajte komentar

Nakon pet sedmica neprestanog uspona, kurs eura prema dolaru prošle sedmice je pao jer je američka centralna banka smanjila podsticajne monetarne programe.

Kurs eura prema dolaru oslabio je prošle sedmice 0,5 odsto, na 1,3675 dolara, a u jednom je trenutku pao na 1,3623 dolara, najniži nivo u dvije sedmice.

U odnosu na jen, cijena eura porasla je, 0,4 odsto, na 142,30 jena, na daleko najviši nivo u pet godina.

I dolar je ojačao prema jenu, za 0,9 odsto, na 104,10 jena, a tokom sedmice dostigao je i 104,64 jena, najviši nivo od oktobra 2008. godine.

Jačanje dolara zahvaljuje se odluci Feda o smanjenju programa kupovine državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Time je američka centralna banka učinila prvi korak prema normalizaciji, nakon pet godina vođenja izuzetno labave monetarne politike.

Podsticajno je na dolar uticao i podatak o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju za 4,1 odsto, znatno više u odnosu na prethodnu procjenu od 3,6 odsto.

„Izvještaj o BDP-u u skladu je s poboljšanjem američke privrede, opravdavajući Fedovu odluku o smanjenju monetarnih podsticaja“, kaže Joe Manimbo, analitičar u Western Union Business Solutionsu.

Euro se, pod pritiskom našao nakon što je agencija Standard & Poor’s snizila rejting Evropske unije s vrhunskih AAA na AA%2B, navodeći kao razlog napetosti u pregovorima o budžetu.

Ali, euro nije značajnije pao jer mu je podrška stizala od pooštrenih monetarnih uslova u evrozoni zbog povrata jeftinih zajmova koje su banke uzele kod Evropske centralne banke (ECB).

Naredne sedmice banke iz eurozone vratiće 20,7 milijardi eura, a vraćanje većeg nego što se očekivalo iznosa kredita trebalo bi pružiti podršku jedinstvenoj valuti. (Capital.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *