Eh, da mi je vremeplov i 1.000$

Portal “QUARTZ” izračunao je koliko biste zaradili trgujući akacijama u 2013. kada biste unaprijed znali koje kompanije bi imale najbolji rezultat na S&P indeksu.

Sjećate li se grubijana Bifa iz čuvene filmske franšize “Povratak u budućnost” i načina na koji se on obagatio u drugom dijelu filma? Naime, Bif se ušunjao u vremeplov, čuveni “delorijan” Doka Brauna, i mlađem sebi u prošlosti ostavio sportski almanah sa svim rezultatima u narednih 50 godina, omogućivši tako samom sebi da se žestoko obogati na kladionici.

Zamislite da imate pri ruci Dokov “delorijan”. I zamislite kada biste svakog dana znali koje tačno akcije treba da kupite. I zamislite da pri trgovini akcijama ne postoji nikakva neizvjesnost. I zamislite da vam se svaki uloženi dinar višestruko vrati. Koliko biste onda zaradili u 2013. ako biste svoju avanturu na berzi započeli sa 1.000 dolara? Prema “Kvarcovoj” računici, zaradili biste milijarde!

Trgovac akcijama koji bi tekuću godinu počeo s kapitalom 1.000 dolara i koji bi svaki dan sav svoj novac ulagao u akcije sa najboljim dnenvim rezultatom na S&P 5000 indeksu, bi za 241 dan trgovine akcijama u 2013. zaradio čak 254 milijarde dolara! 

Do 4. marta bi već na svom računu imao 53.200 dolara, šro je više od prosječnog godišnjeg primanja jednog američkog domaćinstva. Sumu od milion dolara dostigao bi već 23. aprila, investicijama u akcije Netfliksa, a nedjelju dana kasnije bi udvostručio svoje bogatstvo budući da bi vrijednost akcija koje poseduje u “Regeneron farmasjutikalsu” porasla za čak 10,3 odsto.

Prva milijarda bi došla 23. avgusta sa rastom vrednosti akcija “Autodeska” od 7,69 odsto. Do 17. oktobra bi naš trgovac akcijama imao već 10 milijardi dolara na računu, a samo nedelju dana kasnije svoje bogatstvo bi uvećao na čak 100 milijardi dolara. U novembru bi već postao najbogatija osoba na planeti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nijednog jedinog dana u godini ne bi imao gubitak. Naravno pod uslovom da 100% svog kapirala svakog dana ulaže u akcije koje bi imale najbolji dnevni rezultat na S&P 500 indeksu Njujorške berze. 

Iako S&P 500 indeks, kao što mu samo ime govori, sadrži 500 kompanija, samo njih 129 su imale najbolje dnevne rezultate u prvih 240 dana 2013. godine.

Naravno, kada bi vaša investicija prešla preko određene granice, bilo bi nemoguće da trgujete bilo kojim akcijama, a da ne utičete drastično na njihovu vrijednost. U dosta slučajava bi investiranje tolike količine novca bilo nemoguće, jer nekada jednostavno ne bi bilo dovoljno akcija za kupovinu.

“Kvarc” u svojoj analizi nije uzeo u obzir trgovačke takse niti promjene u sastavu S&P 500 indeksa. Autori analize su takođe pretpostavili da bi sve kompanije dozvolile investicije u dionice.

No, budući da industrija vremeplova nije baš nešto razvijena ovih dana, ostaje nam da ovakve scenarije gledamo samo na filmu. (B92, Quartz)

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.