Telenor Srbija zaključio preuzimanje KBC banke

Dodajte komentar

Kompanija Telenor Srbija objavila je juče završetak procesa kupovine i zvanično preuzimanje KBC Banke, koja je prethodno bila dio belgijske KBC grupe. To je ispunjenje ugovora, potpisanog 29. aprila, kojim je kompanija Telenor Srbija preuzela 100 odsto akcija u KBC Banci, dok je Societe Generale banka preuzela portfolio klijenata koji obuhvata fizička lica, preduzetnike, mala i srednja preduzeća.

Kako je saopšteno, Telenor banka će zvanično početi sa radom 2014. godine.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kompanija Telenor Srbija je prethodno od Narodne banke Srbije i Komisije za zaštitu konkurentnosti dobila sva neophodna zakonska odobrenja u vezi sa preuzimanjem.

Telenor vjeruje da će uvođenjem mobilnih finansijskih servisa građanima Srbije omogućiti korišćenje najnovijih bankarskih usluga, i želi da stvori banku za fizička lica, sa jasnom usmjerenošću na transakcije.

“Ovo je važna prekretnica za nas u Telenoru, jer smo sada i zvanično postali novi vlasnici KBC Banke. Ambicija nam je da postanemo prvi izbor korsnika mobilnih i onlajn bankarskih usluga u Srbiji”, rekao je generalni direktor Telenora u Srbiji Uve Fredhajm.

Direktor nove Telenor banke biće Martin Navratil, koji je prethodno obavljao funkciju direktora finansijskih usluga u Telenoru u Srbiji.

“U periodu koji je pred nama bićemo fokusirani na izgradnju organizacije. U početku, planiramo da imamo oko 100 zaposlenih, koji će raditi na razvoju novih proizvoda i usluga. Kada otvorimo Telenor Banku, ponudićemo klijentima inovativno iskustvo kroz 24 časa dnevno dostupne i jednostavne za korišćenje bankarske proizvode i usluge”, rekao je Navratil.

Telenor je došao na tržište Srbije 2006, i kupovinom kompanije Mobi63 postao najveći pojedinačni investitor u Srbiji, sa početnim ulaganjem od 1,53 milijarde eura.

Belgijska finansijska grupacija KBC potvrdila je da je završen proces prodaje KBC banke u Srbiji kompaniji Telenor.

“Drago mi je što mogu objaviti da smo preduzeli jedan od poslednjih koraka u sprovođenju poboljšane i preusmjerene strategije KBC-a dogovorene 2009. godine sa Evropskom komisijom. Prodaja KBC banke dodatno jača naš fokus na ključna tržišta bankarskog osiguranja i predstavlja izlazak KBC grupe sa tržišta Srbije”, izjavio je izvršni direktor KBC grupacije, Johan Tijs, prenosi portal SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *