Opštine mogu zaraditi 500 miliona eura od legalizacije

Dodajte komentar

Lokalne samouprave u Crnoj Gori u periodu od 20 godina mogu ubrati ukupno 500 miliona eura prihoda od legalizacije 100.000 bespravno sagrađenih objekata, odnosno 25 miliona eura godišnje ili nešto više od dva miliona eura na mjesečnom nivou, navodi se u izvještaju o realizaciji Akcionog plana pretvaranja neformalnih naselja u formalna i regularizacije objekata, koji je u srijedu usvojila Vlada.

U izvještaju navodi se da bi se legalizacijom kreiralo oko 470 miliona eura direktnih investicija u građevinskom sektoru i uposlio cjelokupan građevinski sektor u crnogorskoj ekonomiji piše Pobjeda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na godišnjem nivou očekuje se 47 miliona eura direktnih investicija, što je u odnosu na trenutnu vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori oko 14 odsto, konstatuje se u izvještaju.

Legalizacija bespravnih objekata bi uticala i na zaposlenost, tako da bi tim projektom dobili 6.200 radnih mjesta.

Navedeno je da bi legalizacija neformalnih naselja imala ogromne pozitivne efekte na već jako opterećenu energetsku mrežu u Crnoj Gori.

Za 27 odsto bi se smanjio uvoz energije na godišnjem nivou, a nakon manje od četiri godine u potpunosti bi se eliminisao uvoz električne energije i u narednih godinama stvorio prostor za izvoz energije navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *