Ako se KAP ugasi struja će biti skuplja od 11 do 14 odsto

Dodajte komentar

Cijena struje za sve potrošače u Crnoj Gori povećaće se između 11 i 14 odsto ako Kombinat aluminijuma Podgorica KAP prestane da radi, navodi se u izvještaju o javnoj raspravi o nacrtu izmjena metodologije za utvrđivanje cijene struje, piše Dan.

Štampani mediji prenose da je Regulatorna agencija za energetiku RAE navela da bi trenutna situacija, kad KAP radi sa 30 odsto kapaciteta, uz mogućnost da potpuno obustavi rad i prestane da koristi prenosni sistem, dovela do naglog i znatnog povećanja tarifa za sve potrošače.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„RAE je procijenila da će se steći uslovi da u prvom kvartalu 2014. struja poskupi pet odsto, a u avgustu još šest do devet procenata“, navodi RAE u izvještaju o javnoj raspravi, koji je objavljen na sajtu agencije.

Na nacrt izmjena stigle su primjedbe Elektroprivrede i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koje su odbijene, pišu Dnevne novine.

„Ukoliko bi bila prihvaćena primjedba EPCG da se uz uvođenje naknade za proizvođače istovremeno umanji naknada za potrošače, nastali problem ne bi bio riješen, odnosno, došlo bi samo do preraspodjele prihoda koji se transponuje u tarife, a ne i do njegovog ostvarivanja u punom iznosu“, navodi se u izvještaju.

Sa primjenom nove odluke, navodi RAE, moglo bi da se počne odmah nakon donošenja, ne čekajući početak regulatorne godine, pri čemu bi odluka o cijenama i naknadama koju plaćaju kupci ostala na snazi.

EPCG je navela da će biti prinuđena da prilikom zaključivanja ugovora o isporuci električne energije svim kupcima, osim tarifnim, uveća cijenu.

„Osim nemogućnosti da kupci nadoknade dodatni trošak, EPCG će izgubiti konkurentnost na međunarodnim tržištima i mogućnost ulaganja u nove projekte“, navodi se u primjedbama EPCG.

Izmjena regulatornog okvira u toku regulatorne godine, navodi EPCG, uzrokuje ozbiljnu nestabilnost u upravljanju, sa posledičnim teškoćama u planiranju, finansijskom i operativnom pogledu, usled nedostatka planiranih resursa.

Cijene struje u Crnoj Gori posljednji put su korigovane u avgustu ove godine i to 6,17 odsto. Cijena kilovatsata struje od avgusta tako košta 9,9 centi sa obračunatom stopom PDV-a od 19 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *