Do kraja godine stopa rasta BDP-a četiri odsto

Dodajte komentar

Nacionalni bruto domaći proizvod je u trećem tromjesečju ove godine iznosio 1,083 milijardu eura i bio je 59 miliona eura veći u odnosu na isti kvartal prošle godine, saopšteno je iz Monstata na konferenciji za novinare. Nominalna stopa rasta BDP-a iznosila je 5,8 odsto, a realna četiri procenta na godišnjem nivou.

-U prvih devet mjeseci realni rast ekonomskih aktivnosti iznosio je 3,1 odsto u odnosu na isto razdoblje lani. Rast je ostvaren u sektorima poljoprivrede, turizma, trgovine i prerađivačke industrije – precizirala je direktorica Monstata Gordana Radojević.

Savjetnica u odsjeku za tržište rada nacionalnog statističkog zavoda Ivana Tanjević saopštila je da je stopa zaposlenosti u trećem ovogodišnjem kvartalu iznosila 42 odsto, što je za 1,1 odsto bolji rezultat nego u prethodnom tromjesečju. Krajem septembra je registrovano 45,7 hiljada nezaposlenih, od čega dvije trećine otpada na osobe od 25 do 49 godine starosti, dok je 19 odsto nezaposlenih u životnoj dobi od 15 do 24 godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Radojević je na pitanje zašto Monstatovi podaci o BDP-u ne korespondiraju sa podacima Vlade kazala da u izvršnoj vlasti koriste projektovane stope na osnovu internih analiza, kao i prognoze međunarodnih finansijskih institucija.

-Naši podaci su zvanični i kad ih objavimo u Vladi ih revidiraju- navela je Radojević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *