Dajmler kupuje udio u Aston Martinu

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila „Dajmler“ kupiće pet odsto udjela u britanskom proizvođaču luksuznih sportskih automobila „Aston Martin“, čime je kompletiran sporazum koji su te dvije kompanije postigle u julu, piše danas Fajnenšel tajms.

Prema sporazumu, britanska firma sa stogodišnjom tradicijom će sa „Dajmlerovom“ filijalom „Mercedes“ raditi na razvoju nove generacije V8 motora po narudžbi, prenosi Rojters.

Saradnja će pomoći „Aston Martinu“, jedinom globalnom proizvođaču luksuznih automobila koji nije pripojen nekoj većoj kompaniji, da smanji troškove razvoja novih vozila. „Aston“ ima poteškoće u finansiranju razvoja novih automobila, dok njegovi rivali „Bentli“, u vlasništvu Folksvagena, i „Rols Rojs“, u vlasništvu BMW-a, mogu da povuku sredstva od svojih matičnih firmi.

„Dajmler“ je u julu saopštio da će Mercedes AMG izrađivati motore, a Mercedes-Benc električne komponente za „Aston Martin“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Britanska kompanija nailazi na poteškoće od ekonomske krize iz 2008. i prošle godine je zabilježila pad profita od devet odsto. „Aston“ je u 2012. prodao 3.800 automobila, 10 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *