Ako se ugasi KAP cijene struje rastu dva puta

Dodajte komentar

Cijena struje za sve potrošače u Crnoj Gori povećaće se dva puta u slučaju da Kombinat aluminijuma Podgorica prestane sa radom.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je navela da situacija u kojoj je KAP u stečaju i radi sa oko 30 odsto svojih kapaciteta, sa mogućnošću da potpuno obustavi svoj rad, to jest da prestane da koristi crnogorski prenosni sistem, dovela bi do naglog i znatnog povećanja tarifa za sve ostale potrošače u zemlji, pišu Dnevne novine.

“Agencija je analizom ove situacije, kojom se bavi od jula došla do procjena koje ukazuju na mogućnost da će se već u prvom kvartalu 2014. godine steći uslovi za obračun korekcija, usljed kojih bi došlo do povećanja tarifa za potrošače oko pet odsto, a zatim prvog avgusta 2014. godine do primjene odlukom utvrđenih cijena, odnosno povećanja tarifa od šest do devet odsto”, navodi RAE u Izvještaju o javnoj raspravi o Nacrtu izmjena i dopuna Metodologije za utvrđivanje regulatomog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog sistema električne energije, u koji su Dnevne novine imale uvid.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na nacrt izmjena stigle su primjedbe Elektroprivrede Crne Gore i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, ali su najvećoj mjeri one odbijene, na šta je RAE i dostavila obrazloženje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *