Turska: Privedeno 37 ljudi, među njima sinovi ministara

U policijskim racijama u Ankari i Istanbulu juče je privedeno 37 osumnjičenih za primanje mita, među njima sinovi tri turska ministra, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Dnevnik Hurijet objavio je na svom sajtu da su privedeni sinovi ministra unutrašnjih poslova Muamera Gulera, ministra ekonomije Zafera Džaglajana i ministra životne sredine i gradskog planiranja Erdogana Bajraktara po optužbama za primanje mita. 

Ostali privedeni su poznati turski biznismeni i birokrate, uključujući generalnog direktora turske državne banke Halkbank, navodi privatna novinska agencija Dogan, a pošto je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) koja se smatra “probiznis” partijom, obećala da će iskoreniti korupciju koja je hronični problem u Turskoj.

Hurijet precizira da su privedeni građevinski tajkun, generalni direktor Halkbanke, azerbejdžanski biznismen, gradonačelnik Fatiha i neki državni službenici iz Ministarstva životne sredine i Ministarstva ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Policijska racija je pokrenuta kao odgovor na tvrdnje o namještanju državnih tendera i za davanje mita, navodi Anadolija, dok dnevnik Hurijet dodaje da je akcija masovnog privođenje bila rezultat jednogodišnje policijske istrage.

Udruženje ovlašćenih istraživača prevara (ACFE) saopštili su da se svjetski prosjek za mito obračunava sa 7,0 odsto ukupnog prometa, dok je u Turskoj ova cifra oko 15 odsto, uprkos nizu zakonima protiv mita i korupcije u pokušaja da se stvori fer klima u poslovanju.

Korupcija nastavlja da bude neizbježna i neprijatna komponenta savremenog turskog života, navodi lokalni dnevnik Today”s Zaman, prenose mediji.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.