Iz Rusije sumnjivim operacijama otišlo 22 milijarde dolara

Dodajte komentar

Izvoz kapitala iz Rusije u inostranstvo sumnjivim operacijama u periodu januar-septembar 2013. godine dostigao je 22 milijarde dolara, rekla je danas predsjednik Banke Rusije Elvira Nabiulina.

Prošle godine, prema njenim rečima, obim sličnih operacija je dostigao 39 milijardi dolara, preneo je Itar tas.

Ona je upozorila da je nedopustiva situacija u kojoj se veliki dio novčanih sredstava preusmerava finansijskim transakcijama koje su sa tačke gledišta zakona sporne. U posljednje vrijeme centralna banka je oduzela licence nizu banaka, između ostalog i zbog sumnjivih operacija, dodala je Nabiulina.

Ona je istovremeno naglasila da je sumnja u stabilnost bankarskog sistema neosnovana i da nikakve crne liste banaka ne postoje. Bankarski sistem je, zbog svoje sposobnosti da brzo i u bilo kom obimu plasira finansijska sredstva u praktično svaku tačku na svetu, veoma je atraktivan za kriminalne strukture.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema Nabiulinoj, u poslednje vreme nedobronamerni subjekti za svoje sumnjive transakcije aktivno koriste mogućnosti u vezi s olakšicama za kretanje robe i kontrole u okviru Carinske unije (Rusije, Belorusije i Kazahstana). Podaci centralne banke su pokazali da je u 2012.-2013. iz Rusije preko Carinske unije povučeno 47 milijardi dolara.

Kako je rekao pomoćnik predsednika Rusije Andrej Belousov, ukupan odliv kapitala iz Rusije ove godine je bio 55-60 milijardi dolara. U 2011. odliv je dostigao 80 milijardi dolara, što je, prema njemu, kritični obim.

Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije snizilo je prognozu ukupnog odliva kapitala u 2013. sa 70 milijardi dolara na 57 milijardi dolara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *