Crna Gora je 44. na Forbesovoj listi zemalja sa najpogodnijim uslovima za poslovanje

Dodajte komentar

Crna Gora je na Forbesovoj listi 100 zemalja sa najpogodnijim uslovima za poslovanje zauzela 44. mjesto.

Američki poslovni časopis listu je sastavio na osnovu 11 različitih kategorija – vlasnička prava, inovacije, poreska opterećenja, tehnologije, korupcija, lična, trgovinska i monetarna sloboda, zaštita investitora, efikasnost tržišta i birokratija.

Crna Gora dobila je najbolju poziciju u monetarnim slobodama, po kojoj je na 28. mjestu, dok je efikasnost tržišta najlošije ocijenjena, pa tu zauzima 72. mjesto.

Crna Gora je po poreskim opterećenjima na 69. poziciji, a po korupciji na 60. mjestu. Po nivou slobode trgovine zauzima 48. mjesto, a po zaštiti investitora 32.

Crnogorska ekonomija je, kako se navodi u izvještaju, u prelasku na tržišni sistem, iako je državni sektor i dalje veliki i potrebne su dodatne institucionalne promjene.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Privreda se u velikoj mjeri oslanja na turizam i izvoz prerađenih metala, dok neprofitabilna državna preduzeća pritiskaju javne finansije – ocijenili su analitičari Forbesa.

– Nezaposlenost i regionalne razlike su ključni politički i ekonomski problemi. Crna Gora je privatizovala veliki aluminijumski kompleks, kao i većinu finansijskog sektora, a počela je da privlači strane direktne investicije u turizmu – navodi se u izvještaju.
Globalna finansijska kriza imala je značajan negativan uticaj na ekonomiju, zbog kreditne krize, pada u sektoru nekretnina i smanjenja izvoza aluminijuma. U prošloj godini je realni rast bruto domaćeg proizvoda pao na 0,5 odsto, što održava opštu krizu u većem dijelu Evrope.

Kada je riječ o regionu, na boljoj poziciji od Crne Gore našla se Makedonija na 36. mjestu i Slovenija na 17. Iza Crne Gore se nalazi Hrvatska na 45. poziciji, Bosna i Hercegovina 82. i Srbija 86. mjestu.

Najbolja zemlja za poslovanje na svijetu je Irska, koja je 2010. godine dobila međunarodnu finansijsku pomoć, a tri godine kasnije je izašla iz tog programa. Na drugom mjestu nalazi se Novi Zeland, a slijede Hong Kong i Danska.

Na posljednjim mjestima, prema Forbesu, nalaze se Indija, Ukrajina i Kenija.

Forbes se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izvještaje američke Centralne obavještajne agencije, Freedom House i Heritage Foundation, Property Rights Aliance, Transparency International, Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *