Goldman Sachs: Fed neće ni u decembru smanjivati stimulacije

Dodajte komentar

Iako se neminovno uskoro bliži trenutak kada će guverner Fed Ben Bernanki prekinuti stimulativnu politiku mjesečnog otkupa državnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara, analitičari iz banke Goldman Sachs sigurni su da se to neće dogoditi u 2013, odnosno na predstojećem sastanku Fed ove nedjelje.

“Statistički podaci za američku ekonomiju zaključno sa oktobrom šalju pomiješane poruke. Najjači argument u korist napuštanja stimulativne politike Fed jeste rast broja novozaposlenih iznad 200.000. Ipak, smatramo da bi u Fed trebalo da uzmu u obzir i nastavak pada inflacije”, kaže se u izvještaju Goldman Sachs.

Nezaposlenost u SAD je dosegla petogodišnji minimum i u novembru je iznosila 7%. S druge strane, inflacija je, mjerena PCE indeksom Fed, pala na 0,74% u poređenju sa prošlom godinom, što je značajno ispod zacrtanog cilja američke centralne banke od 2%.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“U sadašnjem trenutku i prema projektovanim stopama inflacije, bilo bi potpuno neočekivano, sa istorijskog stanovišta, da Fed prekine svoju stimulativnu politiku. Očekujemo da će Fed otpočeti promjenu monetarne politike u martu mjesecu, i to smanjenjem otkupa obveznica za oko 10 milijardi dolara”, zaključuje se u saopštenju Goldman Sachs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *