Ako EURIBOR poraste, rate kredita biće značajno veće

Dodajte komentar

Otplata stambenog kredita u narednom periodu za građane može biti samo veća glavobolja, jer procjene stručnjaka govore da će ubuduće mjesečne rate biti veće. Ko je, primjera radi, uzeo kredit od 50.000 eura i sada plaća ratu oko 260 eura, zbog očekivanog rasta euribora, mesečna obaveza bi mogla da naraste na oko 290, odnosno 350 eura.

Pesimistična procjena zasnovana je na pretpostavci da će euribor, evropska međubankarska stopa i promjenljivi dio kamate u eurima, koji je sada na istorijskom minimumu, uskoro da raste. Svaki rast bi, automatski, za isti iznos povećao i mjesečne rate kredita, prenosi portal 24sata.rs.

– Garancije da euribor neće imati i veću vrijednost, odnosno novi istorijski maksimum, ne postoje. Ali zato postoji opravdan rizik da rata bude veća – poručuju u Udruženju bankarskih klijenata Efektiva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kad banke računaju kamatu za kredit, tu obično spada fiksni dio i vrijednost tromjesečnog ili šestomjesečnog euribora. Fiksni dio je za stambene kredite, na primjer, ograničen na 4,5 odsto, dok je tromjesečni euribor 0,22, a šestomjesečni 0,34 odsto. Znači da je konačna kamata 4,72 ili 4,84 odsto.

– Ovako niska vrijednost referentne kamatne stope, karakteristična za period od trećeg kvartala 2012. do danas. Međutim, nikako se ne može uzeti u razmatranje kao stabilna vrijednost za duži period, na primer za 300 mjeseci – upozoravaju u Efektivi.

Ipak, bankari tvrde da razloga za paniku nema jer bi rast evropske kamate svakako bio postepen.

– Vrlo je izvjesno da će se euribor polako vraćati na svoje ranije nivoe od 1,5 odsto u narednih pet do sedam godina. Ipak, dramatične promjene ne bi trebalo da se dese, a njegov rast biće postepen – izjavio je ranije Vladimir Vuković, član IO Oportjuniti banke Beograd.

Primjer kredita od 50.000 eura

Tromjesečni euribor:  0,24% – Rata: 263,92 eura
Tromjesečni euribor: 1,00% – Rata: 292,30 eura
Tromjesečni euribor: 3,00% –   Rata: 353,39 eura

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *