Razmatraju privatizaciju KTGT

Dodajte komentar

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije raspravlja o prodaji barske kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT).

Predsjednik Komisije, Janko Vučinić, ranije je ocijenio da je privatizacija KTGT-a izuzetno štetna za državu Crnu Goru, jer se za 8 miliona eura prodaje šest puta veća vrijednost, računajući da vrijednost akcijskog kapitala kompanije iznosi 72 miliona, od čega je oko 45 miliona u državnom vlasništvu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

”Država je uoči raspisivanje tendera za privatizaciju KTGT-a uložila 6,5 miliona eura za dokapitalizaciju i povećala akcijski kapital sa 54 na 62 odsto da bi sada sve prodala za svega 8 miliona eura. Investicije u vrijednosti od oko 20 miliona eura, za osam godina, koje su predviđene Ugovorom o prodaji većinskog paketa akcija nijesu dovoljne ni za najosnovnije održavanje, a kamoli za stvaranje luke od regionalnog značaja i centralnog mjesta intermodalnog transporta u ovom dijelu jugoistočne Evrope”, smatra Vučinić, prenosi rtcg.me.

Ugovor o kupoprodaji 62,09 odsto kapitala KTGT-a potpisan je 15. novembra u Podgorici sa turskim Global Portsom, koji bi od Nove godine trebalo da preuzme upravljanje barskim preduzećem.

Vlada je prodala akcije po cijeni od 18,89 centi za dionicu ili ukupno oko 8,07 miliona eura.

Kupac se obavezao da će, u roku od tri godine, realizovati investiciona ulaganja od 13,5 miliona eura.

Takođe, Global Ports je preuzeo obavezu da, u periodu od pet godina nakon restrukturiranja, realizuje dodatni investicioni program vrijedan 7,6 miliona eura i socijalni program kako je predviđeno Kolektivnim ugovorom i da za njegovu i realizaciju programa podrške zaposlenima obezbijedi 6,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *