Fabris: CBCG od februara dobija funkciju zaštite potrošača

Dodajte komentar

Prihod Centralne banke za narednu godinu planiran je na gotovo 10 miliona eura, a rashodi su na nivou devet miliona, rekao je viceguverner CBCG Nikola Fabris na skupštinskom Odboru za ekonomiju. Rekao je i da je loših kredita gotovo 18 odsto, ali i da će Centralna banka od februara 2014. dobiti funkciju zaštite potrošača.

Na dnevnom redu skupštinskog Odbora za ekonomiju bili su i finanansijski planovi regulatornih agencija za narednu godinu, pa će tako budžet regulatorne agencije za energetiku RAE biti veći 11 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Viceguverner Centralne banke Nikola Fabris saopštio je članovima odbora suštinu finansijskog plana za 2014.

“Planirani su prihodi u iznosu devet miliona 949 hiljada eura a rashodi su na nivou 9, 2 miliona eura”, rekao je on, prenosi Radio Antena M.

Zorana Jelića iz Demokratske partije socijalista DPS zanimalo je kako će se na poslovanje Centralne banke odraziti Zakon o zaštiti potrošača.

“CBCG će od februara naredne godine biti institucija koja će imati obavezu i zaštite potrošača, što će značiti da svi potrošači koji smatraju da su im ugrožena neka prava od strane banaka , da nijesu poštovani ugovor ili bankaraska praksa imaće pravo da podnesu žalbu”, rekao je Fabris.

On je precizirao i da tzv. loši krediti iznose oko 17, 8 odsto ukupnih kredita, te da je činjenica da postoji određeni broj kredita koji su reprogramirani.

Zanimljiva rasprava bila je oko prijedloga plana rada Regulatorne agencije za energetiku čiji je budžet uvećan oko 11 odsto.

“Zbog čega smo došli do takvog povećanja imajuću u vidu situaciju u Crnoj Gori i činjenicu da govorimo o fiskalnoj konsolidaciji?”, pitao je Damir Šehović iz Socijaldemokratke partije SDP.

Predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević obrazlaže da sedam ipo odsto ide na četiri nove stavke, između ostalog tu je nabavka informacionog sistema.

“Druga bitna izmjena u odnosu na plan iz 2013. je iznos rashoda za bruto plate. U odnosu na 2013. to povećanje je 3,2 odsto odnosno 27 hiljada”, dodao je on.

Lider Socijalističke narodne partije SNP Srđan Milić kaže da članovi neće imati njegovu saglasnost za povećanje od 27 hiljada za plate.

“Jer rezerve možete naći na drugoj strani. Ne morate na primjer kupovati auto od 25 hiljada”, naglasio je Milić.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta DF poručuje da građanima mora biti jasno šta sve utiče na cijenu struje koja je, navodi, od januara 2012.povećana 13 odsto.

“Da li prihvatate troškove kamata kao dozvoljeni trošak Elektroprivrede Crne Gore” pitao je Đukanović.

Branislav Prelević je odgovorio da ne uzimaju u obzir kamate po kojima se zadužuje EPCG.

Odbor je razmatrao i finansijske planove Agencija za ljekove i medicinska sredstva, za nadzor osiguranja, elektronske medije, elektronske komunikacije i poštansku djelatnost kao i Prijedlog plana Komisije za hartije od vrijednosti. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *