Četiri kompanije u trci za gradnju drugog bloka TE Pljevlja

Dodajte komentar

Radna grupa, koju čine predstavnici Elektroprivrede EPCG, Ministarstva ekonomije i Rudnika uglja Pljevlja definisali su najkvalitenije dostavljene ponude za gradnju durgog bloka TE Pljevlja i obavili direktne razgovore sa predstavnicima kompanija Škoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute, Istroenergo Group IEG Slovakia-SES Tlmace i China Machinery Engineering Corporation CMEC.

Tokom sastanaka, od predstavnika ovih kompanija, zatražena su dodatna pojašnjenja predloženih rješanja, shodno definisanim kriterijumima, a u cilju dodatne evaluacije dostavljenih planova. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Radna grupa će nastaviti analizu podataka, a do kraja januara 2014. godine očekuje se izrada analize održivosti kojom će se precizirati ekonomska opravdanost svakog projekta pojedinačno”, saopšteno je iz EPCG-a.

Nakon analize projekata, radna grupa će pripremiti i dostaviti detaljnu informaciju i analizu održivosti Odboru direktora EPCG na evaluaciju i odobrenje.

“Odbor direktora EPCG će definisati finalni investicioni paket koji će dostaviti Vladi Crne Gore i njenom strateškom partneru kompaniji A2A. Akcionari će potom, shodno ovlašćenjima, donijeti potrebne odluke nakon čega se očekuje da radna grupa nastavi sa narednim aktivnostima”, navodi se u saopštenju.

Plan razvoja predviđa da drugi blok TE “Pljevlja” bude snage u opsegu 220-300MW, na lokaciji postojeće jedinice TE “Pljevlja”-I, električne efikasnosti ne manje od 38 odsto.

Projektom je predviđena i toplifikacija grada u saradnji sa opštinom Pljevlja, a novi blok će se graditi uz primjenu najsavremenije tehnologije u skladu sa najnovijim uslovima za zaštitu okoline.

“Izgradnjom drugog bloka ostvario bi se strateški cilj u oblasti energetike u Crnoj Gori – podržavanje elektroenergetske nezavisnosti države, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore, čime će se naša država pozicionirati kao izvoznik elektične energije”, zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *