Za štednju najbolje domaće banke

Dodajte komentar

Visoke kamate na štednju, karakteristika perioda do prije godinu, je prošlost. Uslovi štednje u crnogorskim bankama manje-više su isti, kamate na godišnju štednju od na primjer 5.000 eura kreću se oko četiri odsto, pišu Vikend novine.

U visini kamata prednjače banke osnovane u Crnoj Gori koje na ovaj način čuvaju i svoju likvidnost. 

Pad kamata na štednju objašnjava se dovoljnom količinom novca koje imaju banke, a sa druge strane njegov plasman je izuzetno težak u postojećim ekonomskim uslovima.

Od jedanaest poslovnih banaka, koliko posluje u Crnoj Gori, samo dvije (Prva i Atlas banka) osnovane su u našoj zemlji. U njima su i najviše kamate na štednju, tako Prva banka na 5.000 eura daje 4,5 odsto kamate za godinu dana, isto toliko je i za iznos od 100.000 eura, međutim ukoliko samo oročite novac na 13 mjeseci, kamata koju ćete ostvarite je šest odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Atlas banka u svojoj super štednji za oročene sume novca na 12 mjeseci nudi kamatnu stopu 4,25 odsto, a za iznose preko 80.000 eura 4,5 odsto, dok su u ostalim crnogorskim bankama za istu sumu novca kamatne stope oko četiri odsto.

Godišnja kamatna stopa na klasičnu štednju u Societe Generale Montenegro banci je 4.35 odsto na godišnjem nivou za iznos od 5.000 eura i 3,5 odsto na godišnjem nivou za iznos od 100.000 eura. Za građane koji odaberu Erste klasik štednju (isplata kamate na kraju oročenja) kamatna stopa na depozit od 5.000 eura oročen na 12 mjeseci plus jedan dan iznosi do 4,3 odsto; dok za iznos od 100.000 eura kamatna stopa iznosi do 3,3 odsto.

cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *