Rast u svjetskom turizmu pet odsto

Dodajte komentar

Za devet mjeseci ove godine u svijetu je bilo 845 miliona međunarodnih turista, što je za 41 milion, ili za pet odsto, više nego u istom periodu 2012. godine, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Stručnjaci te organizacije procjenjuju, u najnovijem izvještaju, da bi taj trend mogao da se zadrži i iduće godine. Najveći rast dolaska inostranih turista, od oko šest odsto, zabilježile su evropske zemlje, Azija i Pacifik.

Posjeta Evropi je iznad očekivanja. Tako su srednja i istočna Evropa imale nadprosječan rast dolazaka stranih turista od sedam odsto, dok je u južnoj Evropi zabilježen skok od šest odsto – duplo veći od prognoziranog.

Barometar UNWTO zabilježio je u regionu Azije i Pacifika šest odsto više inostranih turista, a najveći porast, od 12 odsto, imala je jugoistočna Azija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Americi je porast turista iznosio tri odsto, pri čemu su nešto bolje, sjeverna i srednja Amerika, koje su imale rast od četiri odsto.

Afrika je imala više turista za pet odsto, a samo sjeverna Afrika od šest odsto, što pokazuje oporavak turizma u toj oblasti. Bliski istok je imao najmanji rast broja turista od svega 0,3 odsto.

Najveći rast zarade od turizma imali su Tajland 28 odsto, Japan 23, Hong Kong-Kina 21, Velika Britanija 18, Grčka 15, Turska i Indija po 13, Makao-Kina 10 i SAD 11 odsto.

Troškovi putovanja u inostranstvo najviše su porasli kod građana Rusije – za 29 odsto, što je tu zemlju podiglo sa 12. mjesta 2000. godine, na peto mjesto danas.

Kina, koja je lani zauzela prvo mjesto po potrošnji koju njeni građani ostvaruju u inostranstvu (102 milijarde dolara), i dalje drži čelnu poziciju s obzirom da su Kinezi ove godine povećali potrošnju na inostranim tržištima za 22 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *