Tender za Novi duvanski kada se pojavi investitor

Dodajte komentar

Tender za Novi duvanski kombinat biće raspisan kada se pojavi zainteresovani investitor, a najvjerovatnije će mu biti ponuđeno zajedničko ulaganje sa državom i Glavnim gradom Podgorica, umjesto standardne prodaje većinskog paketa akcija. Predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović, kazao je Vijestima da će model po kojem će biti privatizovan NDKP biti spreman za desetak dana, ali i da za sada nema zaintersovanih.

»Ministarstvo poljoprivrede radi na pripremi uslova za tender i iznalaženju modela po kojem će ponovo ponuditi NDKP. Sugerisao sam, zajedno sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem, a Vlada je prihvatila predlog strategije, odnosno transakcije u kojem ne bi imperativno zahtijevali od investitora da kupi akcije, makar ne u ovoj fazi, nego da investira i da to bude zajedničko ulaganje države i Glavnog grada sa jedne strane i investitora sa druge«, kazao je Vujović, prenosi portal rtcg.me.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je rekao da bi, ako taj model bude usvojen, obaveza investitora bila da izgradi fabriku na lokaciji za koju ima građevinsku dozvolu, prenese opremu i doinvestira u nju.

»Tim kapitalom bi učestvovao u tom novom DKP gdje bi vlasnici ostali država i Glavni grad proporcionalno uloženom kapitalu, a onda bi se ostavila mogućnost da se u sljedećoj fazi eventualno prodaju akcije”, objasnio je Vujović.

Na taj način bi, kako je istakao, rasteretili potencijalnog investitora i možda lakše našli nekoga ko ne mora prvo da kupi akcije, pa onda i da gradi i seli fabriku.

»Mislim da je već radna verzija napravljena. Nedavno je sugerisano da se ona doradi i vjerujem da bi za oko deset dana mogla da bude gotova. Vjerujem da će ići u pravcu da bude zajedničko ulaganje«, kazao je Vujović.

On je dodao da je druga mogućnost da se razmisli da se neki od objekata koji nijesu u funkciji iskoristi za preseljenje fabrike, jer lokaciju starog kombinata treba osloboditi.

Ostaje i treća opcija, odnosno potpuno gašenje fabrike, ali Vujović nju nije želio ni da komentariše, jer smatra da je u interesu države i građana da se sačuva duvanska industrija.

»Industrija duvana može dobro da funkcioniše i postoje značajne mogućnosti kooperantskih odnosa i dobri uslovi za uzgoj duvana što je i bila tradicija, ali ti kapaciteti nijesu iskorišteni«, rekao je Vujović.

Krajem oktobra Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte poništio je četvrti tender za privatizaciju NDKP, jer jedini zainteresovani konzorcijum tri kompanije – Primat Užice, Partner company i Jaz express, nije uspio ni nakon tri produžetka roka da uplati 7,1 milion EUR za akcije.

Ugovor o kupoprodaji NDKP je potpisan 18. juna, a akcije je trebalo da se plate do 7. avgusta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *