EUROSTAT: Luksemburg najbogatija zemlja EU

Dodajte komentar

Luksemburg je i dalje daleko najbogatija zemlja Evropske unije a Bugarska, uprkos napretku u posljednje tri godine, ostaje najsiromašnija, saopštio je Eurostat.

Bruto domaći proizvod (BDP) Luksemburga po stanovniku, mjereno indeksom kupovne moći, u 2012. godini bio je 263 eura, što je dva i po puta veći iznos od prosječnih 100 eura u EU, prenio je AP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iza Luksemburga, sa 30 odsto većim BDP-om po stanovniku od prosjeka u EU, slijedi Austrija, trećeplasirana je Irska, zatim Holandija, Švedska, Danska, Njemačka i Belgija.

Austrijski BDP po stanovniku iznosio je prošle godine 130 eura, i povećava se iz godine u godinu, s obzirom da je 2011. iznosio 129 eura, a 2010. godine 127 eura.

Paradoksalno, Irska, zemlja koja je primijenila jedan od najrigoroznijih planova štednje pod nadzorom EU i MMF pošto je je izgubila pristup kreditnim tržištima 2010, ostala je kao i prethodne godine treća najbogatija zemlja sa BDP-om po glavi stanovnika od 129 eura.

Holandija, koja je 2010. bila na drugom mjestu, pala je lani na četvrto mjesto sa iznosom BDP-a po stanovniku od 128 eura, dok je Njemačka na petom mestu sa prosjekom od 120 eura. Francuska je na desetom sa 109 eura, ispred Velike Britanije sa 108 eura i Italije sa 103 eura.

Malta, Slovenija i Češka imaju od 10 do 20 odsto veći BDP po stanovniku od prosjeka u EU, dok su Slovačka, Portugal, Grčka, Litvanija i Estonija 20 do 30 odsto ispod evropskog proseka.

Hrvatska se, sa BDP-om po stanovniku za 38 odsto manjim od prosjeka EU, nalazi u grupi sa Poljskom, Mađarskom i Letonijom.

Bugarska, koja je postala članica EU 2007. zajedno sa Rumunijom, ima BDP po glavi stanovnika od 47 eura, a Rumunija je druga najsiromašnija zemlja Unije sa prosjekom od 50 eura.

Eurostatov alternativni indikator stvarne pojedinačne potrošnje po stanovniku, prema procjeni pojedinih analitičara bolje odražava stvarni životni standard domaćinstva EU. B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *