U Tirani se gradi poslovni park težak 100 miliona eura

Dodajte komentar

Njemačka Lindner Grupa u Tirani gradi 100 miliona eura vrijedan poslovni park. Riječ je o projektu koji će se razvijati 10 godina u nekoliko faza. Projekt je predstavljen u srijedu u Zagrebu, a pod sponzorstvom Američke ekonomske komore. Radi se o poslovnom parku od 220.000 kvadratnih metara.

Nakon što su izgradili poslovni park u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, njemački investitori tražili su u kojoj bi državi u ovom dijelu Evrope mogli da nastave da investiraju. Albanija je bila najbolji izbor s obzirom na geografski položaj.

Albanija je, kako je rečeno na predstavljanju u srijedu veče u hotelu Esplanade, potpuno drugačija država od one iz 90-ih godina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Albanci su vrlo obrazovan i sposoban narod. Mnogi rade u inostranstvu i vrlo su preduzetni”, izjavio je Maksim Caslli, direktor i partner Deloitte Central Europea.

U posljednjih deset godina Albanija ima jedno od najbrže rastućih ekonomija u Evropi te je jedna od rijetkih država koja je uspjela izbjeći recesiju posljednjih godina. Kriza u eurozoni imala je veliki uticaj zbog čega je ekonomija usporila. No, nova Vlada, koja je potvrđena u septembru, najavila je velike strukturne reforme kako bi se pokrenula ekonomija te postigao cilj kandidata za članicu Evropske unije.

“Ova Vlada više posvećuje pažnju vladavini zakona i pravim stvarima. Albanija je mala država, i trenutno ima rast od dva posto. Nadam se da ćemo se ubrzo vratiti na nekadašnji nivo od pet posto”, kazao je Caslli, prenosi portal poslovni.hr.

Izazovi postoje, ali takođe postoji optimizam da se ti izazovi riješe i da Albanija iskoristi svoj odlični geostrateški položaj, konkurente poreze kao i konkurentnu cijenu rada. To je uvidjela i njemačka korporacija koja će u razdoblju od 10 godina uložiti ukupno 100 miliona eura. Tirana Business Park najveća je pojedinačna investicija u nekretnine u toj državi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *