Broj nezaposlenih Hrvata prešao 358 hiljada

Dodajte komentar

Broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj premašio je 358 hiljada, pokazuju podaci Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali je ta cifra realno veća, pošto su mnogi nezaposleni “izbrisani” sa liste zavoda.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje registrovano je čak 358.156 nezaposlenih osoba, a ta brojka je zapravo i veća jer neki nezaposleni nisu prijavljeni na zavod ili su izgubili pravo da budu na berzi.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zanimljivo je da na mjesečnoj bazi iz evidencije “nestane” prosječno 10.000 ljudi, ali ne usljed pronalaska posla, već izbacivanja s berze zbog, kako navodi HZZ, “ostalih razloga u skladu sa Zakonom, na primjer, neredovnog javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, penzionisanja, uključenja u redovno školovanje i drugo”.

Kako Index podsjeća, dvije milijarde kuna je ove godine otišlo iz državnog budžeta Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, od kojih je samo pola milijarde potrošeno na mjere aktivne politike zapošljavanja.

Za naknade nezaposlenima namenjeno je 1,3 milijarde kuna, a oko 122 miliona odlazi na plate 1.309 zaposlenih u HZZ. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *