Đukanović: Izgradnja autoputa trebalo bi da počne 25. februara

Dodajte komentar

Fizička realizacija autoputa Bar- Boljare trebalo bi da počne do 25.februara 2014.godine, rekao je premijer Milo Đukanović. Na sastanaku sa stranim investitorima prvi čovjek Vlade kazao i da je uvjeren da će 2014. biti mnogo uspješnija. Investitori poručuju da bi do tada trebalo ispraviti rupe u Zakonu o radu.

Nakon sastanka sa kineskom kompanijom CCCC international, najvažniji projekat u narednoj godini, izgradnja autoputa mogla bi da počne uskoro, najavio je premijer Milo Đukanović. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Oni misle da će 25.februara sve biti potpisano. I u dijelu komercijalnog ugovora, i u dijelu kreditiranja Exim banke i da to može biti dan kada bi mogli promovisati fizičku realizaciju projekta”, rekao je Đukanović.

Iako 2013. nije bila dobra godina za nove investicije, Crna Gora je, kaže premijer, pokrenula niz novih projekata koji obećavaju.

“Tih sedam, osam projekata sigurno generišu aktivnosti vrijedni tri milijarde eura. To je nešto što je veoma optimistično čak i za veće ekonomije od crnogorske”, naglasio je on.

Đukanović zna da veći Porez na dodatu vrijednost PDV i porezi mogu da demotivišu, pa je na sastanku sa stranim investitorima objasnio zbog čega smo bili prinuđeni na mjere štednje.

“Moje duboko uvjerenje je da bi već od iduće 2014.godine mogli lagano stvoriti uslove za elimininaciju privremenih nameta i za povratak u onaj režim poslovanja koji je važio u predkriznom periodu”, istakao je premijer.

Predstavnik Telenora Majkl Malvivo upravo zamjera što strani investitori nijesu dovoljno informisani o kriznim mjerama.

“Mislim da u konkretnom primjeru transparentnost nije bila prisutna od strane resornog ministarstva. Ja tu vidim određene izazove”, rekao je on.

Transparentnost, ali i brza reakcija nije izostala kada je posrijedi dogovor sa Elektroprivredom u vezi sa porezom, poručuje šef misije Evropske banke za obnovu i razvoj Đulijo Moreno.

“To je stvarno tipičan primjer onoga što strani investitori žele da vide-kada problem postoji, problem se rješava. Ono što takođe treba je novi investicioni periodi u Crnoj Gori”, rekao je on.

Gotovo svi strani investitori primijetili su da imamo mnogo rupa u Zakonu o radu. Premijer poručuje da je svjestan propusta.

“Na tome jako radimo i ne radimo samo na problemima za koje smo neposredno zaduženi nego pokušavamo da doprinesemo i u nadležnostima drugih socijalnih partnera”, rekao je on.

Kako bi naredne godine Vlada i strani investitori još bolje sarađivali, premijer ih je pozvao da u svom sljedećem izvještaju budu konkretniji, a da dobre prakse iz svoje zemlje podijele sa našim preduzetnicima.  CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *