U mirnom trgovanju na Wall Streetu S&P 500 dostigao novi rekord

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene akcija blago porasle, pogurnuvši S&P 500 indeks na novi najviši nivo u istoriji, dok ulagači čekaju nove naznake kada bi američka centralna banka mogla smanjiti podsticajne monetarne mjere.

Dow Jones ojačao je 0,03 odsto, na 16.025 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 odsto, na 1.808 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 odsto, na 4.068 bodova.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na tržištu i dalje vladaju nagađanja kada će Fed početi smanjivati programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, kojima je godinama ubrizgavao svježi, jeftini novac na tržište kako bi podstakao kreditiranje i rast ekonomije.

Ti su programi podržavali i rast cijena akcija, pa su se ulagači plašili da bi smanjenjem tih mjera tržište izgubilo glavnu podršku.

No, kako svi posljednji makroekonomski podaci ukazuju na jačanje najveće svjetske ekonomije, splasnula su strahovanja da bi smanjenje tih podsticajnih mjera izazvalo usporavanje rasta ekonomije.

Ostaje, međutim, otvoreno pitanje kako bi smanjenje podsticaja djelovalo na tržište kapitala, premda većina analitičara tvrdi da je taj scenario već ugrađen u cijene akcija.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče blago porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,11 odsto, na 6.559 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 odsto, na 9.195 bodova, a pariški CAC 0,11 odsto, na 4.134 boda.

Check Also

OTP kupio Alpha banku u Albaniji

Alpha Bank, jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, pristala je prodati svoju albansku jedinicu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *