Njemci bi da ulažu u Sloveniju

Dodajte komentar

Njemačke kompanije zainteresovane su za ulaganje u Sloveniju, izjavila je predsjednica slovenačko-njemačke trgovinske komore Gertrud Rancen.

Najveće interesovanje, prema njenim riječima, postoji za investicije u telekomunikacijama, infrastrukturi i avijaciji, prenosi slovenačka agencija STA. Rancen navodi da potencijal za investiranje postoji i u sektorima poslovnih nekretnina i zdravstva, iako kompanije iz tih oblasti nisu na listi 15 preduzeća čiju privatizaciju planira slovenačka vlada.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predsjednica trgovinske komore dodaje da ne može da precizira da li se neke njemačke investicije mogu očekivati već sledeće godine, navodeći da je za to potrebno vrijeme.

Njemačka ambasadorka u Sloveniji Ana Princ slaže se sa tim stavom, navodeći da je važno da tenderi budu transparentni, da bi ugovore dobili najbolji kandidati.

Slovenija će mnogo lakše izaći iz krize ako sprovede privatizaciju, navela je Rancen, dok je Princ poručila da prodaja državnih kompanija ne treba da bude tretirana kao način da se popuni budžet, već kao inicijativa za podršku inovacijama i napretku.

Ambasadorka navodi da je oko 70 odsto njemačkih investitora koji već posluju u Sloveniji zainteresovano za nova ulaganja, dok ostale brinu visoki porezi i rigidni zakoni, zbog čega su u tim oblastima neophodne reforme.

Princ je, ipak, optimistična oko razvoja događaja u Sloveniji i Evropi, dodajući da su stres testovi u slovenačkim bankama pri kraju i da je Ljubljana dokazala da može da nabavlja sredstva na međunarodnim finansijskim tržištima po nižim kamatnim stopama. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *