Šta o zemljama kaže "Ajfon indeks"?

Dodajte komentar

Po ugledu na “Big mek indeks” napravljen je “Ajfon indeks” koji pokazuje da se cijena posljednjeg Eplovog telefona drastično razlikuje od zemlje do zemlje.

Kada cijenu Eplovog ajfona 5S prikažete kao udio u prosječnoj plati u određenoj zemlji, tek onda shvatite koliko je taj proizvod jeftin ili skup. Prema podacima koje prikupio sajt Mobajl anlokt (Mobile Unlocked), najjeftiniji ajfon 5S može se naći u Sjedinjenim Državama gdje ovaj telefon košta 439,12 funti. To i nije veliko iznenađenje, imajući u vidu da su SAD matično tržište Epla.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poput načina na koji magazin Ekonomist prati cijenu Big meka u različitim državama, Mobajl anlokt je utvrdio cijene ajfona 5S u 47 različitih država, i to u loklanim valutama i sa uračunatim lokalnim porezima. Zatim je te cijene konvertovao u američke dolare, odnosno britanske funte.

Sa cijenom od 547 funti za ajfon 5S, Britanija je zauzela 22 mjesto u svijetu, iza Saudijske Arabije, Tajlanda, Kine, Australije, pa čak i Švajcarske.

Ipak, najskuplji ajfon 5S može se naći u Jordanu, gdje ovaj telefon košta 677,24 funti, što je 54 odsto skuplje nego u SAD.

Cijena modela ajfon 5 u zavisnosti od veličine memorije u Crnoj Gori iznosi 739 eura (619,42 funte), odnosno 849 eura (711,63 funte).

Cijena telefona otkriva tek pola priče. Mobajl anlokt je napravio indeks cijena ajfona 5S u lokalnim valutama upoređujući ga sa nacionalnim bruto domaćim proizvodom (BDP).

Mjereći cijenu ajfona prema paritetu kupovne moći, može se uporediti vrijednost robe koja se kupuje, a što bi trebalo da preciznije predstavi dio prihoda koje bi prosječan građanin trebalo da izdvoji za Eplov telefon.

Po tom osnovu, ajfon 5S je zapravo najskuplji u Indiji gdje za ovaj telefon treba izdvojiti 22,3% BDP-a po glavi stanovnika. Na drugom mestu je Vijetnam gde cena ajfona iznosi 19,8% BDP-a, dok je Jordan na trećoj poziciji gde cijena ajfona iznosi 18,3% BDP-a.

Uprkos tome što se proizvodi u Kini, u kontroverznom postrojenju Fokskon, cijena ajfona u najmnogoljudnijoj zemlji iznosi 9,6% tamošnjeg BDP-a. Primjera radi, cijena ajfona 5S u Velikoj Britaniji je tek 2,4% BDP-a, dok je u SAD riječ o samo 1,4% BDP-a.

Međutim, prema “ajfon indeksu” ovaj telefon nije najpristupačniji za Amerikance, već za građane Katara gdje je za pomenuti Eplov proizvod potrebno izdvojiti tek 0,76% BDP-a. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *