Sava Re snažno povećala dobit

Dodajte komentar

Sava RE je objavila finansijske izvještaje za prvih devet mjeseci godine u kojima je konsolidovala nedavno preuzetu Zavarovalnicu Maribor, piše iCapital.

Kompanija je konsolidovana tek pet mjeseci, što je imalo značajan uticaj na finansijske izvještaje Grupe. Prije toga, manjinski udio u Zavarovalnici Maribor bio je uključen u konsolidovane izvještaje Save RE metodom udjela.

Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine generisala neto dobit u iznosu 23,3 mil. eura, što je 96% više nego u istom razdoblju lani, ponajviše zbog revaluacije prijašnjeg udjela od 49% u Zavarovalnici Maribor za 7,7 mil. eura. Međutim, na rezultat su negativno uticali gubici od otpisa vrijednosti vezani za Probanku i Factor banku u iznosu 4,8 mil. eura.

Do kraja ove godine, dobit Grupe mogla bi se naći pod dodatnim pritiskom od očekivanih otpisa vrijednosti subordiniranih obveznica slovenskih banaka, smatraju analitičari.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Konsolidovana bruto zaračunata premija Save RE u posmatranom je razdoblju dosegla 292 mil. eura, odnosno 35% više nego u ekvivalentnom razdoblju prošle godine, opet najvećim dijelom zbog konsolidacije Zavarovalnice Maribor.

Time je Grupa dosegla gotovo 70% planirane godišnje bruto zaračunate premije. Combined ratio se u posmatranom razdoblju poboljšao na 95,1% s 97,9% u prvih devet mjeseci 2012., što je u skladu s ciljanim nivoom za 2013. od 95%.

Konsolidovana neto zarada od investicija iznosila je 21 mil. eura ili 8 mil. eura više nego u istom razdoblju lani. Međutim, najveći uzrok ovog povećanja jest već spomenuta revaluacija bivšeg vlasničkog udjela u Zavarovalnici Maribor. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *