10 turističkih destinacija "u usponu"

Dodajte komentar

Sajt Trip Advisor objavio je svoju godišnju listu destinacija za koje su turisti sve više zainteresovani. Predstavljamo vam 10 destinacija u usponu prema oceni Trip Advisora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

1. Havana, Kuba

Prijestonica Kube dugo je imala slabu posjetu turista zbog strogih zakona za ulazak stranaca i ekonomskih sankcija. Međutim, od nedavno doživljava kulturnu renesansu i otresa prašinu sa recepcija hotela.

Ovdje možete uživati u tropskom suncu, ali i naučiti mnogo o istoriji lutajući među građevinama iz kolonijalne ere.

Svratite u neki od salsa klubova, posetite fabriku cigara, ili prosto pijuckajte koktel na plaži.

2. La Fortuna de San Karlos, Kostarika

La Fortuna de San Karlos je centar geoloških čuda. Obližnji Arenal je najaktivniji vulkan Kostarike, dok je Katarata de La Fortuna prelijepi vodopad koji teče sa 70 metara visoke litice.

Treba obići i termalne izvore Tabakon i Utočište Leaves and Lizards Arenal.

3. Katmandu, Nepal

Katmandu je mistično mjesto drevnih građevina od kojih svaka govori o tradiciji Nepala.

Durbar trg je mjesto pod zaštitom UNESCO i srce grada u kom se nalazi legendarni Kastamandap hram, fontane parkovi i stara kraljevska palata.

Katmandu je idealna baza za sve avanture po nepalskim Himalajima. Za spiritualno putovanje, treba posjetiti neki od mirnih centara za jogu ili meditaciju u sklopu budističkih manastira.

4. Jerusalim, Izrael

Religiozni hodočasnici putuju u Jerusalim već vjekovima, ali i oni koji nisu vjerujući sve više hrle u ovaj grad prebogat istorijom.

Obavezno obiđite sve znamenitosti, ali ostavite vremena i za lutanje ulicama i upoznavanje neobičnog života ovog drevnog grada.

5. Kusko, Peru

Nekada prijestonica imperije Inka, divni Kusko i dalje očarava. Grad je sastavljen iz slojeva raznih epoha i u njemu se izvrsno kombinuju kolonijalna arhitektura i moderna gradnja.

Istražite drevne ruševine i divne katedrale, posjetite šarene pijace ili Kogahuasi utočište za životinje.

6. Ambergris Caje, Belize

U Ambergris Kajeu nema gužve, barem ne još. U srcu ovog ostrva bijelih peščanih plaža, najvećeg u Belizeu, nalazi se močvara prepuna životinjskog svijeta, a posjećuju ga i ljubitelji ronjenja, zbog čuvenog koralnog grebena i Plave rupe.

7. Saporo, Japan

Saporo, prijestonica Hokaida, najsjevernijeg ostrva Japana, zadržala je otvoren, mladalački duh još od Zimskih olimpijskih igara 1972. i zahvaljujući slavnoj prošlosti još privlači ljubitelje sportova.

Oni koji žele da iskuse raznolikost japanske kuhinje, svakako treba da dođu baš ovdje.

8. Hanoj, Vijetnam

Šarmantna prijestonica Vijetnama dom je brojnim drevnim građevinama, ali i mnoštvu modernih. Hanoj je više puta promijenio ime, ali nikada nije zaboravio prošlost. Treba da posjetite Ho Ši Minov mauzolej i Hoa Lo zatvor.

Jezera, parkovi, bulevari i više od 600 hramova i pagoda takođe treba da se nađu na vašoj mapi puta.

9. Koraleho, Španija

Zanimljive plaže Koraleha su savršene za miran odmor. Ovo mjesto deo je Fuerteventura vulkanskog ostrva na kom duvaju jaki vetrovi idealni za ljubitelje jedrenja.

Obavezno posjetite i Lobos ostrva i istražite lokalnu floru i faunu, kao i stari svetionik s kog se pruža spektakularan pogled.

10. Fortaleza, Brazil

Ovom gradu koji se brzo razvija, plaže su glavni adut. Za ljubitelje žurki, tu je Iracema, za porodice s djecom – Meireles, sve što je potrebno pecarošima pruža Mucuripe, a oni koji traže samoću, mogu da se upute na Praia Do Futuro.

Osim plaža, treba da posjetite Centralnu tržnicu ili Feirinha Beira Mar na kojima se prodaju lokalne rukotvorine – od keramike i čipke, do kožne galanterije.

Obavezan je i obilazak tvrđave Nossa Senhora da Assuncao u centru grada koju su 1649. sagradili Holanđani.

Izvor: b92.net

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *