Zeleno svijetlo za kredit od 100 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, usvojila Informaciju o realizaciji kreditnog zaduženja u visini od 100 miliona eura i ovlastila ministra finansija Radoja Žugića da potpiše dokumentaciju potrebnu za realizaciju aranžmana, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Sredstva obezbijeđena ovim kreditom biće iskorišćena za refinansiranje duga, odnosno  otplatu kratkoročnih i dugoročnih kredita (oko 2/3 ukupnog iznosa), kao i za finansiranje budžetske potrošnje.

U okviru ovog kreditnog aranžmana je ugovor o kreditu sa Erste bankom AD Podgorica, u visini od 15 miliona eura, ugovor o kreditu sa Societe Generale Montenegro bankom, u visini od 5 miliona eura i emisija euroobveznica, u visini od 80 miliona eura.

“Podsjećamo da je Zakonom o budžetu za 2013. godinu definisan limit zaduženja do 250 miliona  eura i da je isti bio predviđen za finansiranje planiranih izdataka. U dosadašnjem toku godine,  sklopljeni su kreditni aranžmani u iznosu od 148,5 miliona eura, od čega je najveći dio, tj. iznos  od 102,5 miliona eura, utrošen za pokriće pozvanih garancija za KAP koje su predstavljale nepredviđeni izdatak”, istakli su iz Ministarstva finasnija.

To znači da će uz zaduženje od 100 miliona eura, koje je na današnjoj sjednici odobrila Vlada, Crna Gora uspjeti da fiskalnu 2013. godinu, okonča sa ukupnim zaduženjem u iznosu  od 248,5 miliona eura, kojim su pokrivene i aktivirane garancije za KAP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Ministarstva finasnija su naveli da su kreditni aranžmani Erste i Societe Generale Montenegro bankom obezbijeđeni pod istim uslovima, sa rokom otplate od 45 mjeseci, uključujući devet mjeseci grace perioda, i kamatnom  stopom koju čini 6-mjesečni Euribor + margina od 5,75 odsto.

“Iznos od 80 miliona eura obezbijeđen je emisijom euroobveznica, sa rokom otplate od tri godine  i kamatnom stopom koja čini tromjesečni Euribor + margina od 5,95 odsto. Očekivanja Ministarstva finansija su bila da će se emisija realizovati uz marginu od 5,75 odsto, ali je, usljed nepovoljnog uticaja nedavno sniženih izgleda crnogorskog rejtinga od strane Standard&Poor’s-a, došlo do  blagog uvećanja cijene zaduživanja. Napominjemo, međutim, da je ostvarena cijena značajno  niža u odnosu na prethodne dvije emisije euroobveznica (kamatna stopa od 7,875 odsto u 2010.  i od 7,25 odsto u 2011. godini), kao i u odnosu na cijene zaduživanja zemalja iz regiona sa istim kreditnim rejtingom”, pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora smatraju da je ovakvom strukturom zaduženja postignut dobar balans između domaćih i stranih izvora finansiranja, na način da nije umanjen kreditni potencijal domaćih banaka, o čemu su kako ističu iz Ministarstva finansija, smo vodili računa, imajući u vidu potrebu podrške realnom sektoru i investicionim projektima. (cdm.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *