Usporila inflacija u zemljama OECD-a u oktobru

Dodajte komentar

Inflacija u razvijenim zemljama je u oktobru pala na 1,3 sa septembarskih 1,5 odsto, saopštila je juče Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Zahvaljujući nižim cijenama struje i slabijem rastu cijena hrane u oktobru, inflacija je značajno pala u odnosu na ovogodišnji maksimum od dva odsto iz jula, navodi se u saopštenju OECD-a, a prenosi Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zabrinutost oko mogućih deflatornih pritisaka u eurozoni uzrokovala je da Evropska centralna banka (ECB) u novembru snizi ključne kamatne stope za četvrt procentnog poena, na istorijski minimum od 0,25 odsto.

Inflacija u eurozoni je u oktobru pala na 0,7 odsto, što je znatno ispod 1,1 odsto zabilježenih u Japanu, i u kom su vlada i centralna banka pokrenule obiman stimulativni program za prevazilaženje hronične deflacije.

Inflacija u SAD u oktobru je pala na jedan sa septembarskih 1,2 odsto, dok je u Kanadi usporila na 0,7 odsto sa 1,1 odsto.

Što se tiče Grupe 20 najrazvijenih zemalja svijeta (G20), njihova inflacija je potonula u oktobru na 2,8 sa septembarskih 2,9 odsto.

Međutim, potrošačke cijene nastavile su da rastu u Kini, uz rast na 3,2 u oktobru sa septembarskih 3,1 odsto, dok su u Indiji, potrošačke cijene porasle na 11,1 sa ranijih 10,7 odsto. Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *