Na tender za izgradnju drugog bloka TE prolaze Kinezi, Česi i Slovaci?

Dodajte komentar

Na listi kompanija i konzorcijuma sa kojima će Elektroprivrede (EPCG) pregovarati o izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima najvjerovatnije će se naći kineska Powerchina Hubei Electric Power Survey i Design Institute, slovački konzorcijum Istroenergo Group te češka Škoda Praha, saznaju “Vijesti”.

Od devet kompanija koje su se prijavile za taj posao odbijena je ponuda ruskog preduzeća Rosatom Overseas jer je nepotpuna.

Powerchina bi TE kapaciteta 220 megavata gradila za 269 miliona eura, slovačka Istroenergo grupa je ponudila da za 303 miliona gradi TE od 225 megavata, a Škoda bi za 329 miliona završila drugi blok snage 250 megavata.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, moguće je da će se na kratkom spisku, koji će zvanično biti saopšten sredinom decembra, naći još jedna od ukupno pet prijavljenih kineskih kompanija i konzorcijuma.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U EPCG je saopšteno da još razmatraju ponude sa finansijskog, tehničkog i ekološkog aspekta nakon čega će objaviti sa kojim kompanijama nastavljaju pregovore o tom energetskom projektu.

Poljski konzorcijum koji čine Pol-Mot, Alstom i Foster Wheeler se, prema sadašnjoj procjeni, najvjerovatnije neće biti izabran za pregovore jer je ponuda skupa. Oni su ponudili da grade novi blok termocentrale od 300 megavati za 520 miliona eura.

Na tenderu učestvuju i kineske China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC), TBEA Shenyang Transformer Group, China National Electric Engineering (CNEEC) i China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

EPCG planira da u Pljevljima gradi termoelektranu snage 220-300 megavata, na lokaciji postojeće TE. Predviđeno je da neto električna efikasnost ne bude manja od 38 odsto, dok je projektom planirana i obavezna toplifikacija Pljevalja.

Projekat bi se realizovao kroz međudržavni ugovor. Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja, odnosno da bude industrijski i finansijski partner EPCG za projekat, kao akcionar ili slično.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *