Za KAP zainteresovani turski Toščelik, njemački HGL, ali i indijski Essar

Dodajte komentar

Turski Toščelik i njemačka HGL grupa glavni su kandidati za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma (KAP), za koju bi najvjerovatnije, tokom ove sedmice, trebalo da bude objavljen oglas, saznaju „Vijesti“ nezvanično.

Među potencijalnim investitorima je i indijska kompanija Essar čiji predstavnici su obilazili proizvodne pogone KAP-a, ali i hrvatski i ruski investitori.

Od kraja 2005. kada je privatizovan, do uvođenja stečaja 8. jula ove godine KAP-om je upravljala En plus grupa Olega Deripaske, koja zajedno sa povezanim kompanijama iz stečajne mase potražuje oko 120 miliona eura.

Malo je vjerovatno da će imovina KAP-a biti prodata nakon prvog oglasa, ako njegov uspjeh bude u krajnjem uslovljen prodajom po procijenjenoj vrijednosti imovine od 52,47 miliona eura.

Iako to neće javno priznati, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u Vladi i KAP-u bili bi zadovoljni sa ponudom i od 30-tak miliona eura samo da proizvodnju aluminijuma što prije prepuste nekom novom vlasniku.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za sada je izvjesno da će najozbiljniji kandidati za preuzimanje proizvodnje KAP-a turski Toščelik, koji je prije godinu i po kupio nikšićku Željezaru, i njemačka HGL grupacija svojom investicionom ponudom sigurno usloviti Vladu sa novim subvencijama za kupovinu električne energije neophodne za rad Kombinata.

Iz Vlade su ranije najavljivali spremnost da subvencioniraju proizvodnju u KAP-u iznad cijene od 27,5 eura po megavat- času. Skupština Crne Gore u prvoj polovini ove godine nije prihvatila taj Vladin plan spašavanja KAP-a, ali je, prema cijenama metala na berzi, jasno da bez subvencija Elektroliza KAP-a neće moći više da radi.

Proizvodnju i struju za KAP, inače, mjesecima već u potpuno netransparentnoj proceduri finansira državna kompanija Montenegro bonus, čije će troškove iznad cijene od 27,5 eura po megavat času naknadno morati da plati Vlada, odnosno, u krajnjem poreski obveznici.

Stečajna uprava KAP-a svakog mjeseca obnavlja ugovor sa Montenegro bonusom, koji rukovodi proizvodnjom. To će se dešavati najvjerovatnije sve do prodaje imovine preduzeća.

Stečajni upravnik Veselin Perišić najavio je ranije da će oglas za prodaju imovine biti objavljen još sredinom novembra, ali se to nije desilo jer se kasnilo sa procjenom imovine preduzeća, da bi se potom moralo voditi računa i o činjenici da je Skupština, u međuvremenu, usvojila Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru oglasovima opozicije i SDP-a.

Njim je definisano da Skupština ima konačnu riječ u prodaji KAP-a. Stečajni sudija i uprava će, prema ovom zakonu, donijeti odluku o prodaji fabrike strateškom investitoru i zaključiti ugovor o prodaji nakon prethodno pribavljene saglasnosti Skupštine. Ako se ugovor ne zaključi onda država može postati vlasnik kompanije uz saglasnost parlamenta.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile interni dokumenta Vlade u kojem je navedeno da će iz budžeta početkom iduće godine platiti još 3,6 miliona eura za struju koja je kradena iz evropskog sistema za rad KAP.

“Sredstva potrebna za vraćanje ove energije treba planirati budžetom za 2014. godinu”, piše u Informaciji o aktuelnoj situaciji u KAP-u dostupnoj “Vijestima”, koju je Vlada usvojila početkom novembra, a nije je objavila na sajtu.

Time će biti riješeno vraćanje električne energije iz takozvane zimske sezone, što je trebalo da počne u oktobru ove godine, ali je prolongiranje dogovoreno uz pomoć Vlade Srbije.

Vlada svoje promašaje naplaćuje od građana

Osim kradene struje od ukupno skoro sedam miliona eura, Vlada Mila Đukanovića građanima uzima i oko pet i po miliona eura za pokrivanje gubitaka Montenegro bonusa u održavanju nerentabilne proizvodnje KAP-a od 9. jula do 31. decembra ove godine.

Predsjednik Odbora direktora Montenegro bonusa Darko Uskoković je 4. novembra na skupštinskom Odboru za ekonomiju izjavio da “ni cent nijesu dobili iz državnog budžeta”.

“Shodno zaključcima Vlade (jun ove godine) Montenegro bonusu je sa tekuće budžetske rezerve uplaćeno 3,1 milion eura. Osim toga, Montenegro bonus je dio iznosa od 550.000, uplaćenih od strane KAP-a po osnovu fakture za potrošnju električne energije za oktobar, takođe iskoristio za kupovinu električne energije i vraćanje u interkonekciju”, piše u Informaciji.

Cijena metala pada, nema novca za remont

Loša stvar za KAP je što je prodajna cijena metala na Londonskoj berzi od kraja oktobra do kraja novembra ove godine pala sa oko 1.850 dolara po toni na oko 1.700 dolara. U petak se aluminijumom trgovalo po prosječnoj cijeni od 1.711 dolara.

Glavni problem u KAP je što se već neko vrijeme, zbog nedostatka novca za remont ćelija, proizvodnja smanjuje i trenutno je oko 40.000 tona na godišnjem nivou.

U KAP-u zato željno isčekuju novog investitora jer će u suprotnom već od Nove godine biti prinuđeni na novo gašenje dotrajalih proizvodnih ćelija.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *