Pljevlja: Ukinuto 6.500 radnih mjesta

Dodajte komentar

Nekada je u pljevaljskoj opštini bilo zaposleno više od jedanaest hiljada radnika, a sada broj onih koji trenutno rade iznosi svega pet i po hiljada.

Sunovrat pljevaljskih preduzeća počeo je zatvaranjem Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena” 1987. godine, a nastavljen je početkom novog stoljeća zatvaranjem brojnih fabrika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema posljednjim podacima nadležnih službi, u gradu na Breznici trenutno je oko hiljadu zaposlenih manje nego 2008. godine, a šest hiljada manje nego 1987. godine. Propadanje pljevaljske privrede počelo je osamdesetih godina prošlog vijeka, a nekadašnji predsjednik pljevaljske opštine Slobodan Krejović nedavno je potvrdio da je 1984. godine u tom kraju bilo oko 14.000 zaposlenih.

Zatvaranjem Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena” bez posla u naseljima Šula i Gradac 1987. godine ostalo je 440 radnika. Potom su se početkom devedesetih godina na udaru našla tekstilna industrija, trgovačka preduzeća, kao i Poljoprivredni kombinat, od kojeg je ostalo devet zadruga koje se danas nalaze u jako teškom stanju.

Od 2006. godine u pljevaljsku privredu ulazi „Vektra Montenegro” koja kupuje korporaciju „Velimir Jakić”, koji je u to vrijeme imao oko 700 radnika. Po dogovoru sa novim vlasnikom, kako je to tvrdio tadašnji ministar poljoprivrede Milutin Simović, ostalo je 230 zaposlenih. Potom je „Vektra Jakić” dobila koncesije na većinu pljevaljskih šuma, da bi se 2006. godine u potpunosti uništio i pljevaljski ŠPAD, jer gubi mogućnost da obavlja uslužnu sječu.

Bez posla su ostala 54 radnika. „Vektra Montenegro” je u Pljevljima 2008. godine kupila „Građevinar” čiji su radnici takođe ostali bez posla. U ovom preduzeću najveća investicija bila je rušenje peći stare ciglane i samim tim obustavljanje proizvodnje pune cigle i ciglanog bloka. „Vektra” je potom kupila i nekadašnju fabriku namjenske opreme u Pljevljima poznatu kao „Vojna fabrika”. I tada se radnici otpušteni, a fabrika ni danas ne radi. Na kraju, prošle godine, u „Vektri Jakić” je uveden stečaj, a oko 200 radnika je završilo na Birou.

Prema riječima Vladislava Bojovića, poslanika Demokratskog fronta, situacija u Pljevljima je teška i složena, a Pljevljaci se guše u brojnim nevoljama.

Bojović kaže da država i dalje ne ulaže u razvoj privrede u Pljevljima ni približno u mjeri u kojoj to radi u opštinama iz centralnog i južnog dijela Crne Gore, ali zato svake godine po nekoliko puta šalje inspekcije „da treniraju strogoću” baš u gradu na Breznici, i tako uguše i malu privredu. cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *