Gasi se predstavništvo Privredne komore Srbije u CG

Predstavništva Privredne komore Srbije u Podgorici i Zagrebu biće zatvoreni do Nove godine.

„Katanac“ je najavio potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, a kao razlog naveo je blizinu i bliskost tržišta, s obzirom na to da se očekuje intenzivnija regionalna saradnja na drugim nivoima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Ne postoji jezička, ni poslovna barijera, u smislu da je neophodno da neko stalno bude na terenu. Cilj je da uštedimo što više možemo i da zadržimo ona predstavništva na ključnim tržištima, gdje moramo da imamo svoje predstavnike. Tu mislim na Moskvu, Brisel, Milano, Frankfurt, Beč i Pariz – kazao je medijima Vesović.

Predstavništvo u Crnoj Gori otvoreno je prije tri godine i bilo je sigurna kopča saradnje privrednika dvije države u vrijeme poljuljanih političkih odnosa. Direktor podgoričkog predstavništva Radivoje Rašović, kaže za „Novosti“ da iz centrale još zvanično nije dobio informaciju o gašenju kancelarije u glavnom gradu Crne Gore.

– Bilo je sličnih priča i ranije, ali se sve na tome završavalo. Odlučiće Upravni odbor šta dalje – kaže Rašović.

Zahvaljujući njemu formiran je Srpsko-crnogorski poslovni klub pod čiji krov su ušli mnogobrojni uspješni biznismeni sa obje strane međe. Spoljnotrgovinska razmjena u međuvremenu je zabilježila značajan rast i premašila je 300 miliona eura. Kada se u tu računicu uključe i prihodi iz turizma, onda promet između dvije zemlje premašuje milijardu.

Impozantne su i cifre ulaganja Srbije u Crnu Goru, u posljednjih deset godina koje se kreću do 300 miliona eura. Najviše su ulagali „M-tel“, „Delta holding“, „Knjaz Miloš“, „Imlek“, „Simpo“.

– Lično bih više volio da su veća ulaganja bila u prehrambenoj proizvodnji, a ne u uslugama i trgovini – kaže Rašović.

Crnogorci iz Srbije najviše uvoze brašno, pšenicu, lijekove, obuću, cigarete, hemikalije, struju, mašine, uređaje, kožu, gumu, plastiku, metal, dok se iz Crne Gore u Srbiju uvoze čuveno vino iz „Plantaža“, prerađeno drvo, ugalj i, posljednjih godinu dana, proizvodi fabrike elektroda iz Plužina. Iz njenih pogona izvezeno je blizu milijardu eura robe, a samo prije dvije godine jedva 50.000.

Barska luka
Izvoz žitarica preko barske luke, na primjer, upola je jeftiniji nego da se roba transportuje do Soluna ili Rijeke. U toku je realizacija projekta izvoza automobila iz Kragujevca, a preko barske luke prije neki dan otplovio je jubilarni, stohiljaditi „fijat 500L“. Novosti

Check Also

Radnici širom svijeta traže veće plate zbog inflacije

Radnici širom svijeta zahtijevaju veće plate zbog rastuće inflacije, a sve veći broj štrajkova pogađaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.