EU kritikuje agencije za rejtinge

Dodajte komentar

Evropski regulator finansijskih tržišta (ESMA) kritikovala je agencije za ocjenu kreditnog rejtinga zbog manjkavosti u ocejnjivanju kreditne sposobnosti zemalja.

“Istragom smo utvrdili da su prisutne brojne mane u procesu određivanja kreditnih rejtinga zemalja, koje mogu predstavljati rizik po kvalitet, nezavisnost i integritet rejtinga zemalja”, navodi se u saopštenju ESMA, a prenosi Frans pres.

Pomenuta istraga je bila fokusirana na sukob interesa u procesu određivanja rejtinga, zaštitne mjere koje osiguravaju da ocjene rejtinga ostanu tajne do objavljivanja, kao i na adekvatnost osoblja koje određuje rejting.

Kontrola praksi američkih agencija “Standard i Pursa” (S&P), “Mudisa” i “Fiča”, koje kontrolišu 90 odsto rejting tržišta, izazvala je zabrinutost oko nezavisnosti tih agencija u procesu određivanja rejtinga.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema rezultatima ove istrage, u pojedinim slučajevima je visoko rukovodstvo rejting agencija davalo instrukcije i određivalo rejtinge zemalja.

“U najmanje jednom slučaju, glavni analitičari su dobili eksplicitna uputstva i mišljenja viših rukovodilaca u vezi sa rejtinzima zemalja”, navodi ESMA. (B92.net)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *