CEAC traži 100 miliona eura, Vlada tvrdi da je sve obaveze ispunila

Dodajte komentar

Ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija CEAC, jedan od najvećih akcionara i povjerilaca Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, pokrenula je arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore i državnih fondova. Sa druge strane iz Vlade tvrde da su ispunili sve obaveze iz Ugovora o poravnanju uz striktno poštovanje domaće i međunarodne legislative.

Iz CEAC-a je CdM-u saopšteno da će se arbitraža održati u Beču, u Austriji, i spor će se razmatrati u skladu sa pravilima UNCITRAL (Komisija OUN za međunarodno trgovinsko pravo).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako je ocijenjeno iz CEAC-a povod tužbi su mnogobrojne povrede uslova Sporazuma o poravnanju KAP-a, potpisanog od strane CEAC-a i države Crne Gore 2010. godine, koje su dovele do stečaja u KAP-u, a koje je uzrokovala Vlada Crne Gore.

“Početni iznos tužbenog zahtjeva CEAC-a je 100 miliona eura, ali kompanija namjerava značajno da poveća iznos tužbe u toku sudskog postupka, a nakon stručne procjene štete, nanesene određenim radnjama Vlade Crne Gore”, ističu iz CEAC-a.

Dalje navode da će ovaj spor biti drugi međunarodni arbitražni postupak, koji je pokrenut od strane CEAC-a protiv Vlade Crne Gore.

“Prvi spor na osnovu međunarodnog sporazuma o zaštiti prava stranih investitora, zaključenog između države Crne Gore i Republike Kipar, čiji je rezident CEAC, pokrenut je još u avgustu ove godine, ali, zbog proceduranih odredbi sporazuma, aktivne radnje po tom sporu biće započete u februaru 2014. Godine”, podsjetili sui z CEAC-a.

Predstavnik CEAC-a u arbitražnom postupku dr Matias Menke je kazao da je cilj CEAC-a bila izgradnja vodećeg proizvođača aluminijuma u centralnoj Evropi.

“Kako bi postigla taj cilj, kompanija je investirala ogromna sredstva u razvoj KAP-a i drugih aktiva u Crnoj Gori. Međutim, svi napori CEAC-a su osujećeni aktivnostima vlasti Crne Gore. Prilikom prodaje fabrike, Vlada je dostavila CEAC-u nevjerodostojne finansijske iskaze KAP-a. Zatim je CEAC neosnovano lišen mogućnosti izgradnje energetskih kapaciteta za obezbjeđivanje sopstvenog izvora električne energije za KAP. Potom je Vlada Crne Gore inicirala stečaj u KAP-u, čime je CEAC lišen i svog biznisa u Crnoj Gori – bez bilo kakvih nadoknada svojih investicija. Uvjereni smo da su takve aktivnosti Vlade Crne Gore nezakonite i da krše uslove Sporazuma o poravnanju iz 2010. godine, i namjera nam je da to dokažemo na sudu”, naveo je on.

Prema nejgovim riječima e značajan broj kompanija iz zemalja Evropske unije u Crnoj Gori suočava sa sličnim problemima.

“To jasno ilustruje trenutnu šemu odnosa Vlade Crne Gore sa stranim investitorima, koja nesumnjivo nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji. Uprkos svemu, CEAC ostaje otvoren za vođenje konstruktivnog dijaloga sa vlastima Crne Gore u cilju rješavanja pomenutog pitanja vansudskim putem, jer bi takva odluka bila povoljna za sve strane, a u najvećoj mjeri za crnogorske poreske obveznike”, zaključio je Menke.

Vlada: Ispunili smo sve obaveze iz Ugovora o poravnanju

Vlada Crne Gore je djelovala poštujući zakone, odnosno Vlada nije u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica povukla nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u ovoj oblasti.

Iz Vlade tvrde da ovo podrazumijeva da je striktno poštovan i Ugovor o poravnanju. Taj dokument je javan, budući da ga je Vlada Crne Gore objavila sa svim aneksima, i to odmah pošto je zaključen, te se i stručna i laička javnost mogu uvjeriti u to da li je došlo do „mnogobrojnih povreda uslova” iz ovog dokumenta kako sada tvrdi CEAC.

“Javnosti je poznato da su problemi sa CEAC-om i En plus grupom nastali zbog tri neplaćena računa za struju, što je upravo i jedan od uslova definisanih u Ugovoru za raskid. Vlada Crne Gore je, u skladu sa tim, u novembru 2011. godine pokrenula postupak za raskid Ugovora, ali su, kao što je javnosti poznato, CEAC i En plus grupa odbili da, po tom osnovu, ustupe akcije Vladi Crne Gore. Vlada Crne Gore je ispunila sve svoje obaveze iz Ugovora o poravnanju, kako one koje se tiču subvencija za električnu energiju, tako i one koje se odnose na kredite po osnovu državnih garancija”, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Tvrdnju CEAC-a da mu je „prilikom prodaje fabrike, Vlada dostavila nevjerodostojne finansijske iskaze KAP-a” najbolje demantuje proces privatizacije koji je bio transparentan, sproveden saglasno zakonima Crne Gore i u skladu sa strategijom o privatizaciji KAP-a o kojoj je vođena javna rasprava.

“Štoviše, kompletan proces privatizacije Kombinata aluminijuma sproveden je uz tehničku i finansijsku asistenciju Evropske banke za obnovu i razvoj, odabran je konzorcijum renomiranih specijalizovanih internacionalnih kompanija: BNP Paribas iz Francuske; CRU iz Velike Britanije; URS iz Velike Britanije; IKRP Rokas iz Grčke i BC EXEL / ERNEST & YANG. Takođe je, prije zaključivanja, Ugovor o privatizaciji dostavljen Skupštini Crne Gore i Državnom tužilaštvu i objavljen je na internet portalu Vlade”, ističe se u reagovanju Vlade.

Što se tiče uvođenja stečaja u Kombinat aluminijuma Podgorica, taj proces je sproveden uz puno poštovanje Zakona o stečaju.

“O odnosu Vlade Crne Gore prema stranim investitorima najbolje govori postojeća legilastiva u ovoj oblasti, koja je usklađena sa najboljom međunarodnom praksom. To, međutim, znači da i strani investitori moraju da poštuju, prije svega, dokumenta koja su sami potpisali, kao i propise i važeće zakone. Na kraju, još jednom podsjećamo da je plan restrukturiranja Kombinata aluminijuma Podgorica, koji je Vlada Crne Gore predložila Skupštini, podrazumijevao, osim jasne vlasničke strukture u kojoj bi Vlada Crne Gore bila vlasnik više od 60 odsto akcija, i sporazumni raskid Ugovora sa CEAC-om i EN plus grupom, čime bi bile preduprijeđene i ovakve situacije. Vladin plan, međutim, nije dobio podršku u parlamentu”, zaključeno je u reagovanju Vlade Crne Gore, prenosi portal Cdm.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *