Autoput vodi Crnu Goru u crveno

Dodajte komentar

Javni dug Cme Gore, na čiju dinamiku rasta stručnjaci već izvjesno vrijeme upozoravaju, naredne godine doći će do gorne granice Mastrihta, tačnije, on će iznositi 59,76 odsto bruto društvenog proizvoda BDP, pišu Dnevne novine.

Na rast javnog duga najviše će uticati kreditno zaduženje za izgradnju autoputa, odnosno samo dio kredita od 100 miliona eura, koliko je kroz predlog budžeta predviđeno da bude efektivno.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Svjetske banke ranije su upozorili da Crna Gora zbog pretjeranih troškova izgradnje autoputa i zbog stalne podrške aluminijumskoj industriji neće moći da ostvari projekcije u vezi sa održavanjem, odnosno smanjenjem javnog duga. Prema njihovim procjenama, izgradnja autoputa podići će javni dug za 23 odsto. Predlogom budžeta za narednu godinu predviđeno je da se za finansiranje izgradnje autoputa Podgorica Kolašin može zadužiti kod kineske Exim banke ili druge finansijske insititucije do 800 miliona eura.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić iz Bosne i Hercegovime smatra da treba dobro razmisliti da li je opravdano uopšte se zadužiti zbog izgradnje puta i poručuje da treba razmisliti o alterativi, kao što je brza cesta. Ona poručuje da treba dobro da razmislimo zbog čega treba da gradimo autoput jer on ne može sam sebe da isplatiti.

Vlada Crne Gore je u julu odlučila da autoput Bar Boljare, odnosno dionicu Smokovac Mateševo, grade kineske kompanije CRBC i CCCC. Najznačajniji infrastrukturni projekat, kako je nazvana gradnja autoputa Bar Boljare, koštaće našu državu oko 809 miliona eura.

Osim kineske, na stolu su bile ponude američkog Behtela i turskog konzorcijuma Dogus-Gulsan. cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *