Slovenci i dalje ciljaju na 700 mil. eura, ali sad daju veći postotak

Dodajte komentar

Telekom Slovenije, meta preuzimanja Hrvatskog telekoma (HT), posljednjih mjesec dana aktivno se promoviše investitorima i priprema za prodaju jer je slovenačka vlada najavila da želi taj posao da zaključi do ljeta 2014. godine.

Matej Runjak, član Uprave Slovenačke društva za restituciju, koje vodi svih 15 velikih privatizacija, kaže kako im je cilj najbolja cijena za Telekom Slovenije i stoga neće sve prodaje ići odjenom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Savjetnik Citigroup

Slovenačka je vlada saopštila da je premijerka Alenka Bratušek u četvrtak u Düsseldorfu na konferenciji na kojoj su bili predstavnici Deutsche Bank, Eona i RWE-a, ukupno 80-ak velikih njemačkih kompanija, predstavila privatizacione projekte, uključujući onaj Telekoma Slovenije.

Prethodno je SOD imenovao Citigroup Global Markets savjetnikom za svih 15 privatizacija. Kao referencu je naveo da se Citi pokazao u privatizacijama Telekoma Srbije, Romtelecoma i Globula. U Srbiji je privatizacija neslavno završila vladinim otkupom prodatog dijela, a političari se i dalje nadmudruju da li ponavljati ili ne taj proces. Kao i u Srbiji, i u Rumuniji je glavni kupac grčki OTE, u kojem je najveći dioničar Deutsche telekom, kao i u HT-u. Globul je također prvo kupio OTE, dok je danas u vlasništvu norveškog Telenora.

Podmetanja

I dok je u avgustu slovenačka vlada prodavala samo svoj udio od 62,54 posto, koji je tada tržišno vrijedio 460 miliona eura, sada iz SOD-a tvrde kako svoje dijelove zajedno s vladom žele da prodaju Modra osiguranje, NLB, NKBM i Abanka, što znači da je ukupno na prodaju 75,93 posto Telekoma Slovenije. Prema vrijednosti dionice, koja je u petak na Ljubljanskoj berzi bila 117,65 eura, tri četvrtine dijela u tom operateru vrijede blizu 600 miliona eura. No, u slovenačkim medijima i dalje se spekuliše o ciljanoj cijeni od 700 miliona eura pa sve do milijarde eura.

15velikih privatizacija trenutno je u toku u Sloveniji

Navodi se da Vladino predstavljanje privatizacije operatera u Njemačkoj aludira na to da je glavni kupac Deutsche telekom, odnosno HT.No, postoje struje koje nisu sklone toj opciji, pa se ponavljaju i navodni interesi Gazproma i Turkcella iako je Gazprom prethodno naglasio da neće kupiti Telekom Slovenije.

Dodatno, upoređuju se plate. Navodi se da su radnici u Telekomu Slovenije do 15 posto skuplji od onih u HT-u i da već uprava slovenačkoga operatera smanjuje izdatke za plate. U prvih devet mjeseci one su pale pet posto. Pritom se ne upoređuju satnice s drugim navodnim interesentima poput Turkcella, gdje je prosječna plata radnika niža nego u HT-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *