Cameron predvodi najveću britansku poslovnu misiju u Kini

Dodajte komentar

Britanski premijer David Cameron otputovao je u Kinu gdje želi da postavi temelje za sporazum o slobodnoj trgovini između Pekinga i Evropske unije, uprkos činjenici da se u njegovoj zemlji sve više govori o mogućnosti izlaska iz EU-a.

Cameron će boraviti u trodnevnom posjetu Kini, praćen delegacijom od stotinjak poslovnih ljudi, što je, kako ocjenjuje Reuters, najveća britanska ’misija’ tog tipa ikad preduzeta u Kini. On kaže da želi da njegova zemlja odigra važnu ulogu u kineskoj ekspanziji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Želio bih da postavim novi dugoročni cilj a to je ambiciozni i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kine”, napisao je Cameron pred posjetu za kineski nedeljnik Caixin.

“Kineska transformacija jedna je od činjenica koje najviše definišu naše vrijeme”, piše on. “Svaka zemlja ima mogućnost da odluči kako će na to odgovoriti. Može da izabere da gleda na kineski razvoj kao na prijetnju ili na mogućnost. Britanski odgovor je jasan. Mi želimo da vidimo kineski uspjeh”.

Međutim, na Cameronovu želju za trgovinskim sporazumom između EU-a i Kine Evropska komisija neće gledati s odobravanjem jer se ona snažno odupire takvom potezu i svoje stajalište objašnjava rizikom da će blok biti preplavljen jeftinim kineskim uvozom.

O njegovoj inicijativi mogli bi se upitati i njegovi politički protivnici u zemlji budući da je obećao referendum o ostanku ili izlasku iz EU ako bude ponovno izabran 2015.

Analiza britanske vlade međutim pokazala je da bi eliminacija tarifa između Kine i EU-a u 20 sektora u kojima su one najviše uštedjele britanskim izvoznicima oko milijardu funti godišnje, kazali su zvaničnici.

Očekuje se da bi o sporazumu Cameron mogao razgovarati na današnjem sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom.

Cameron je već o toj ideji razgovarao s nekim drugim državama članicama EU-a, kaže njegova kancelarija. Takav bi sporazum obuhvatio liberalizaciju usluga i bolju zaštitu intelektualnog vlasništva.

Aktivisti za ljudska prava kažu da Cameron stavlja trgovinu ispred ljudskih prava, te traže od njega da na ovom putovanju podstakne pitanje kršenja tih prava u Tibetu.

Međutim, visoki izvor u njegovom kabinetu rekao je pred put da je Britanija okrenula stranicu kad se radi o Tibetu, nakon što je Cameronov prošlogodišnji susret s tibetanskih duhovnim liderom Dalaj-lamom izazvao oštre reakcije Pekinga. Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *