BiH: Blokirano 64.000 računa firmi

Dodajte komentar

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjem izvještaju Centralne banke BiH, ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata je 64.381.

Prema tim podacima, čak 39.439 firmi ima bar jedan blokiran račun. Za mjesec dana, ukupan broj blokiranih računa povećan je za 689, a broj privrednih subjekata koji imaju blokiran bar jedan račun veći je za 519.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost, koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja, prenosi Fena.

U novembru prošle godine, kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.

Inače, Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na veb stranici banke.

Poslednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.568 stranica i obuhvata privredne subjekte od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokatskih kancelarija, autoprevoznika i taksista, do tzv. srednjih i velikih poduzeća. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *