Raiffeisen Bank International: Neto dobit u devet mjeseci potonula 48%

Dodajte komentar

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je danas da joj se neto dobit u trećem tromjesečju smanjila za 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pritisnuta višim troškovima rezervacija u nepovoljnom makroekonomskom okruženju. U posmatranom je razdoblju tako bančina neto dobit iznosila 134 miliona eura, stoji u bančinom saopštenju.

Neto rezervacije za nenaplative kredite uvećane su na godišnjem nivou 47,3 posto, na 330 miliona eura. U devet mjeseci ove godine profit prije oporezivanja iznosio je 696 miliona eura, što je za 37,6 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Pad od 419 miliona eura, u odnosu na uporedivo razdoblje 2012, bio je uglavnom rezultat jednokratnih efekata u prošloj godini, kao što su prodaja obveznica i otkup hibridnog kapitala prvog reda u ukupnom iznosu od 269 miliona eura. Profit nakon oporezivanja opao je u posmatranom razdoblju za 48 posto na 461 milion eura, u odnosu na tri kvartala lani.

U banci očekuju da će u cijeloj 2013. rezervacije za gubitke po nenaplativim kreditima iznositi 1,1 do 1,2 milijarde eura, ukazujući na “napeto stanje na pojedinim tržištima RBI-ja kada su u pitanju izgledi za ekonomiju”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju iznosio je na kraju septembra 10,3 posto, u odnosu na 9,8 posto koliko je iznosio na kraju prošle godine, navodi se u izvještaju.

Svijetla tačka u poslovanju bili su neto prihodi od kamata, koji su porasli 12,7 posto, na 940 miliona eura.

U prezentaciji pripremljenoj za telekonferenciju s novinarima banka nije navela nikakve nove informacije o dosadašnjim rezultatima analize tržišta u Mađarskoj, Sloveniji i Ukrajini, s obzirom na naznačenu mogućnost povlačenja iz tih zemalja, navodi Reuters.

U saopštenju naveli su da u skladu sa prilikama na tržištu i dalje ne isključuju mogućnost dokapitalizacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *