KHOV povećala naknade koje naplaćuje od berzanskih učesnika

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) povećala je novom odlukom iznose naknada koje će ovlašćeni učesnici na tržištu kapitala da joj plaćaju.

To se odnosi na Montenegroberzu, Centralnu depozitarnu agenciju (CDA) u kojoj je zvanična evidencija vlasnika hartija od vrijednosti, brokerske kuće, fondove, banke i druge učesnike.

CDA, koja će za nadzor poslovanja regulatoru na tržištu, odnosno KHOV-u, morati da plati šest odsto ukupnog godišnjeg prihoda, Montenegroberza pet odsto godišnjeg prihoda, a ovlašćeni posrednici brokerske kuće 0,03 odsto od prometa po osnovu kupovnih (prodajnih) transakcija, a ne manje od 1.200 eura godišnje.

Društva za upravljanje fondovima plaćaće, prema odluci objavljenoj u Službenom listu, naknadu od 4.800 eura za kontrolu godišnjeg i periodičnih izvještaja. Naknada u istom iznosu naplaćivaće se zatvorenim i zajedničkim investicionim fondovima.

Kastodi banke za kontrolu KHOV-a plaćaće godišnje 3.000 eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Do sada je Montenegroberza za nadzor i kontrolu KHOV-u godišnje plaćala 2.000 eura, a taj iznos pri sadašnjem prometu dogodine će biti uvećan šest-sedam puta. Isto važi i za CDA koja je, do sada, istu naknadu KHOV-u plaćala 5.000 eura.

Povećanim dažbinama najviše će biti pogođeni CDA, berza i ovlašćeni posrednici.

“Najviše smo mi pogođeni. Pri sadašnjem prometu (oko 600.000) naknada koju bi trebalo da plaća CDA će se povećati sa 5.000 na 36.000 eura, odnosno 7-8 puta, što je bez komentara…Zvaničan stav zauzeće bord direktora CDA-a nakon predstojećeg sastanka u Montenegroberzi”, rekao je “Vijestima” direktor CDA Vladimir Kašćelan.

Na tržištu kapitala ogromno je nezadovoljstvo zbog ove odluke KHOV-a, zbog čega su početkom naredne sedmice zakazani sastanci učesnika na tržištu.

Do sada su brokerske kuće za nadzor i kontrolu Komisiji plaćale godišnju naknadu u fiksnom iznosu od 1.200 eura.

“Ovo je harač Komisije koja se koliko do juče zaklinjala u neoliberalnu ekonomiju”, rekao je nezvanično jedan od brokera koji je institirao na anonimnosti.

Predsjednik KHOV-a Zoran Đikanović rekao je, međutim, da su odluku donijeli razmatrajući predlog i analizu jednog člana te institucije.

“Pokušali smo da naknadu usaglasimo na način da ona zavisi od prometa na tržištu, kao što je praksa u regionu, a ne da kao što je to do sada, uglavnom, bio slučaj kod nas da budu fiksno određene u apsolutnom iznosu”, kazao je Đikanović.

Đikanović je napomenuo da će ova odluka za neke učesnike značiti “plus, a za neke minus”.

Na pitanje “Vijesti” koliko je u toj instituciji zaposleno ljudi te da li su razmišljali o uštedama u samoj Komisiji, Đikanović je odgovorio da u KHOV-u radi njih “31 sa pet članova Komisije”.

“I do sada smo vodili računa o racionalizaciji troškova. Smanjivali smo zarade, a službena putovanja su svedena na minimum. Nijesmo išli ni tamo gdje je trebalo”, smatra Đikanović. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *