Najveća grčka banka opet u plusu

Dodajte komentar

Najveća grčka banka NBG u ovoj godini je ostvarila neto profit od 262 miliona eura, u odnosu na gubitak od 2,5 milijardi iz istog perioda lane.

“Značajno je što su ovi rezultati ostvareni uprkos privremenim teškoćama sa kojima je banka bila suočena na turskom tržištu u trećem kvartalu”, rekao je izvršni direktor banke Aleksandros Turkolijas, a prenijela agencija Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

NBG navodi da je profit ostvaren zahvaljujući kontinuiranom rezanju troškova u Grčkoj i jugoistočnoj Evropi, što je nadoknadilo rast troškova na turskom tržištu koje je u razvoju.

Sve četiri najveće grčke banke, (pored NBG, to su Pireus, Alfa banka i Eurobanka) nedavno su prošle kroz proces dokapitalizacije, u okviru uslova dogovorenih sa međunarodnim kreditorima Grčke. NBG, Alfa i Pireus su same skupile neophodni kapital, čime su izbjegle nacionalizaciju, dok je Eurobanka potvrdila državnu dokapitalizaciju.

NBG navodi da je u septembru 2013. imala sredstva u vrijednosti od 111 milijardi eura, osam odsto više u odnosu na 103,1 miliajrdu iz istog mjeseca lane. Depoziti su uvećani za 17 odsto, na 65 sa 55,7 milijardi eura.

Grčke banke su prošle godine pretrpjele velike gubitke zbog otpisa grčkog javnog duga u vrijednosti od oko 100 milijardi eura. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *