Dio radnika Kontejnerskih terminala oformio novi sindikat

Dodajte komentar

Dio radnika kompanije AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ oformio je sopstvenu sindikalnu organizaciju pod nazovom Sindikalna Organizacija Zaposlenih AD (KTGT), koja će djelovati u okviru Unije slobodnih sindikata CG, saopštio je vršilac dužnosti predsjednika tog sindikata Luka Klisić.

On je pojasnio da se dio radnika na taj korak odlučio kako bi se pravovremeno i kvalitetno pripremio i aktivno učestvovao u procesu privatizacije, a smatrajući da postojeća sindikalna organizacija nema dovoljno kapaciteta da ih predstavlja u tome.

„Vođeni osnovnim principima sindikalizma, željeli smo da sa postojećim sindikatom vodimo lojalnu utakmicu za uticaj na radnike, a istovremeno da zajednički branimo opšte interese svih zaposlenih vodeći socijalni dijalog sa poslovodstvom u cilu postizanja boljeg poslovnog ambijenta, većih zarada zaposlenih, edukacije radnika o njihovom sindikalnim pravima“, kazao je Klisić.

I pored zakonske obaveze poslodavca za obezbjeđivanje uslova za nesmetano ostvarivanje sindikalnih prava, kako je rekao, od samog početka njihovog djelovanja naišli su na „ogromnu opstrukciju poslovodstva na čelu sa izvršnim direktorom kompanije“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Čovjek kome su puna usta demokratije i brige za radnike ide toliko daleko da se sva obavještenja i informacije koja ostavljamo na oglasnim tablama u cilju informisanja naših članova, po njegovom nalogu uklanjaju i cijepaju. Bez želje za konfrontacijom uputili smo dotičnom gospodinu mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja u kojem je pojašnjeno da imamo pravo korišćenja oglasnih tabli, bez obzira što je naša sindikalna organizacija u procesu dokazivanja reprezentativnosti. Međutim, ni poslije mjesec dana nije nam odgovoreno na dopis. Takođe, pojedini članovi menađžmenta u sprezi sa aktivistima postojećeg sindikata vrše ogroman pritisak na naše članove i simpatizere raznim ucjenama, prijetnjama, kažnjavanjem, podmićivanjem i ostalim neprimjerenim postupcima“, istakao je Klisić.

On tvrdi kako je ovih dana javno

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *