Erste banka omogućila klijentima beskontaktno plaćanje

Dodajte komentar

Erste Bank AD Podgorica ponudila je svojim klijentima inovirane debitne platne kartice Maestro® PayPass™, koje omogućavaju beskontaktno plaćanje na oko 400 lokacija u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Maestro PayPass kartica pripada najnovijoj generaciji platnih kartica koje zahvaljujući beskontaktnoj platnoj tehnologiji kompanije MasterCard PayPass omogućavaju beskontaktno plaćanje. Osnovne prednosti ove kartice jesu brzina, jednostavnost i sigurnost plaćanja, a osim dodatne mogućnosti beskontaktnog plaćanja, nove Erste kartice će zadržati sve funkcionalnosti postojećih kartica, odnosno, njima će se i dalje moći obavljati plaćanja na „klasičan“ način.

Prilikom beskontaktnog plaćanja kartica je svo vrijeme u rukama korisnika, a dovoljno je prisloniti je na beskontaktni čitač koji se nalazi na prodajnim mjestima i transakcija će biti odrađena za samo nekoliko sekundi. Autorizacija PIN-om potrebna je za iznose iznad 15 EUR za transakcije u zemlji. Nakon uspješno obavljene transakcije korisnik dobija priznanicu kao potvrdu.

Beskontaktne platne kartice imaju ugrađen sigurnosni čip i njihove transakcije se procesuiraju putem iste sigurne mreže kao kod klasičnih platnih kartica.

Značajno je istaći da se jedna kupovina ne može naplatiti više puta. Čak i ako korisnik prisloni karticu više puta na čitač, zahvaljujući jedinstvenom sigurnosnom kodu koji se generiše za pojedinačnu transakciju i koji se ne može ponovo upotrebiti za  drugu transakciju putem iste kartice, transakcija će biti obrađena samo jednom. Takođe, ne postoji mogućnost „slučajnog“ plaćanja, jer da bi se obavila transakcija, potrebno je da se kartica prinese jako blizu beskontaktnom čitaču, kao i da trgovac aktivira transakciju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Erste banka prati inovativnost i svjetske trendove modernog kartičnog poslovanja i primjenjuje ih u Crnoj Gori, što potvrđuje i najnoviji iskorak – beskontaktna kartica. PayPass usluga je idealna za mjesta gdje tradicionalno dominiraju gotovinska plaćanja. Korišćenjem PayPass usluge kupcima je omogućeno znatno brže i jednostavnije plaćanje jer za transakcije do 15 EUR ne unose PIN kod i ne predaju karticu prodavcu. Plaćanje beskontaktnom karticom dvostruko je brže u odnosu na plaćanje gotovinom. Ova kartica ima značaj i za trgovca jer sama brzina plaćanja znači i manje redove čekanja, veću potrošnju i svakako inovativnost. Pored beskontaktnog plaćanja, Erste Maestro PayPass kartica je zadržala i sve postojeće funkcionalnosti kontaktnog plaćanja, kao i prednosti kao što su besplatno podizanje gotovine na bankomatima Erste grupe u Austriji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji, Slovačkoj i Srbiji”, rekao je Bojan Burić direktor Službe upravljanja distributivnim kanalima Erste Bank AD Podgorica.

Prema rečima Jelene Ristić, predstavnice kompanije MasterCard za tržišta Crne Gore i Srbije, prednosti beskontaktnog plaćanja, kao što je brzina, naročito dolaze do izražaja kada je ovaj vid plaćanja u masovnoj upotrebi. Tada pozitivnu promenu osećaju i korisnici i trgovci, posebno na prodajnim mestima gde je brzina plaćanja od suštinskog značaja, kao što su supermarketi, restorani brze hrane ili benzinske pumpe, ali i ostala prodajna mesta tokom prometnih časova tokom dana ili tokom vikenda. Erste banka je prepoznala važnost ovakve platne metode na crnogorskom tržištu i omogućila svojim klijentima da putem Maestro PayPass kartice poboljšaju iskustvo kupovine.

Maestro i MasterCard PayPass karticama je moguće obavjati beskontaktna plaćanja na preko 1,6 miliona prodajnih mesta u 60 zemalja širom sveta, uključujući i 33 evropske zemlje. Pored beskontaktnog plaćanja, ove kartice se takođe mogu koristiti za regularna plaćanja na POS terminalima na 35,9 miliona prodajnih mjesta u 210 zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *