Vlada plaća još 3,6 i 5,5 miliona eura za KAP

Dodajte komentar

Vlada namjerava da novcem građana, početkom naredne godine, plati još 3,6 miliona eura struju koja je kradena iz evropskog sistema za rad Kombinata aluminijuma, pišu Vijesti.

“Sredstva potrebna za vraćanje ove energije treba planirati budžetom za narednu godinu”, piše u Informaciji o aktuelnoj situaciji u KAP-u dostupnoj Vijestima, koju je Vlada usvojila početkom novembra, a nije je objavila na sajtu.

Time će biti riješeno vraćanje električne energije iz takozvane zimske sezone, što je trebalo da počne u oktobru, ali je prolongiranje dogovoreno uz pomoć Vlade Srbije. Osim kradene struje od ukupno skoro sedam miliona EUR, Vlada Mila Đukanovića građanima uzima i oko 5,5 miliona eura za pokrivanje gubitaka Montenegro Bonusa u održavanju nerentabilne proizvodnje KAP-a od 9. jula do 31. decembra

KAP je u stečaju od 8. jula, na zahtjev Vlade, i državna naftna kompanija Montenegro Bonus zadužena je za organizovanje proizvodnje, a njen predsjednik Odbora direktora, Darko Uskoković 4. novembra na skupštinskom Odboru za ekonomiju je saopštio da “ni cent nijesu dobili iz državnog budžeta”.

“Shodno zaključcima Vlade, od juna, Montenegro Bonusu je sa tekuće budžetske rezerve uplaćeno 3,1 milion eura. Osim toga, Montenegro Bonus je dio iznosa od 550 hiljada, koje je uplatio KAP po osnovu fakture za potrošnju električne energije za oktobar, takođe iskoristio za kupovinu električne energije i vraćanje u interkonekciju”, piše u Informaciji.

Navedeno je da je ukupno plaćeno za struju koja je vraćena evropskoj interkonekciji 3,48 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost. U internom dokumentu Vlade se navodi da je od 1. oktobra bilo predviđeno vraćanje 63,324 megavat sata iz takozvane zimske sezone procijenjene tržišne vrijednosti 3,6 miliona.

“Međutim, nakon sastanka sa ministrom energetike Srbije, imajući u vidu da je EPS krajnji korisnik te energije, dogovoreno je da se pokuša vraćanje te energije odložiti za početak naredne godine. S obzirom na to da, sredstva potrebna za vraćanje ove energije treba planirati budžetom za narednu godinu”, navodi se u Informaciji Vlade.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić sastao se sa ministrom energetike Srbije Zoranom Mihajlović, prema zvaničnoj evidenciji sastanaka na sajtu Vlade, početkom novembra, a i u oktobru je radno boravio u Beogradu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *