U decembru kratka lista za drugi blok TE Pljevlja

Dodajte komentar

U drugoj polovini decembra Elektroprivreda će definisati kratku listu ponuđača za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, saopšteno je juče Pobjedi iz EPCG.

U toku su detaljne analize dostavljenih ponuda u kojima se, kako objašnjavaju iz EPCG, utvrđuju relevantnost dostavljenog i saopštenog kratkog rezimea tehničkih i komercijalnih podataka.

  Lista

– U drugoj polovini decembra biće definisana kratka lista ponuđača, tj. mogućih partnera koji zadovoljavaju kriterijume. Nakon toga vrše se direktni pregovori sa tim ponuđačima i konačno, evaluacijom se dolazi do najboljeg ponuđača. Ugovor o izgradnji će se finalizovati i sprovesti onda kada svi konačni uslovi budu zadovoljeni, kako za EPCG, tako i za partnera – saopšteno je iz EPCG.

Za izgradnju drugog bloka Termoelektrane prijavilo se devet kompanija i konzorcijuma.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Analiza

– Evaluacija ponuda se trenutno vrši u nekoliko segmenata, shodno definisanim kriterijumima za izbor najboljeg partnera. U više faza preliminarnog skrininga ocjenjivaće se tehničko rangiranje ponuđača i ukupni ekonomsko-finansijski uslovi ponuda, sa posebnim osvrtom na spremnost partnera da uđe vlasnički u kapital kompanije u Pljevljima, odnosno da postane industrijski partner inicijative – saopšteno je iz EPCG.

Ponude su dostavili češka Škoda Praha, konzorcijum iz Poljske kojeg čine Pol-Mot, Alstom i Foster Wheeler, kao i konzorcijum iz Slovačke u čijem sastavu su Istroenergo Group IEG Slovakia i SES Tlmace.

Ponude za realizaciju energetskog projekta u Crnoj Gori dostavilo je i pet kineskih kompanija – TBEA Shenyang Transformer Group, China Machinery Engineering Corporation (CMEC), China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC), Powerchina Hubei Electric Power Survey, China Nationaly Electric Engineering (CNEEC), kao i Rosatom iz Rusije.

Kriterijumi

EPCG, prema studiji za izgradnju drugog bloka TE, ima namjeru da gradi novi blok snage od 220 do 300 megavata, na lokaciji postojeće termocentrale. Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit od 75 do 85 odsto ukupno potrebnog novca za realizaciju projekta ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja.

Većinski paket akcija EPCG je u vlasništvu države, a njome upravlja italijanska kompanija A2A.

 Zakon, pa spajanje

Vlada u decembru treba da donese poseban predlog zakona kojim će se definisati izgradnja drugog bloka TE, po modelu sličanom onom za auto-put. Država neće objaviti tender za gradnju TE, već će se nakon izbora najbolje ponude za taj posao potpisati međudržavni sporazum.

Do decembra je, na zahtjev A2A, predviđeno i pripajanje Rudnika uglja, u kojem italijanski A2A ima najveće pojedinačno vlasništvo, Elektroprivredi.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *