Sprema se porez na neprodate stanove, divlju gradnju

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija,iniciralo je na Vladi uvođenje novog poreza na neprodate stanove, bespravnu gradnju i imovinu koja nije u funkciji. Kako je objašnjeno iz Ministarstva finansija, uz podnošenje Predloga budžeta za 2014. godinu, taj vladin resor predložiće implementaciju seta mjera sistemskog karaktera, čijom bi se implementacijom značajno doprinijelo daljem procesu fiskalne konsolidacije, odnosno održivosti javnih finansija na dugi rok.

– U cilju povećanja prihoda po osnovu naplate poreza na imovinu neophodno je povećati efikasnost njihove naplate, te proširiti osnovu oporezivanja na: imovinu koja nije u funkciji, bespravno izgrađene objekte i neprodate stanove, navodi se u vladinoj informaciji dostavljenoj Portalu Analitika. U Informaciji nije navedeno koliko će se povećati porezi, niti koliko će se novca u opštinskim i državnoj kasi sliti kao rezultat implementacije mjera.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U setu mjera predstavljenom na prošloj sjednici Vlade, predlaže se da je potrebno izvršiti kategorizaciju nekategorisanih, kao i ponovnu kategorizaciju nižekategorisanih objekata i, u tom smislu, utvrditi iznos poreza.

Takođe, potrebno je i povećati iznos poreza na nepokretnosti koja nijesu u funkciji sticanja dohotka po osnovu imovine i imovinskih prava –iznajmljivanje stanova.

U Ministarstvu finansija smatraju da treba ukinuti sva paušalna oporezivanja, gdje god je to moguće, a porez vezivati za ostvarene prihode.

U Crnoj Gori postoje 58 978 stanova u kojima niko ne stanuje, pokazuju zvanični podaci MONSTAT-a. Od tog broja, privremeno nenanstanjenih stambenih objekata ima 51.927, dok je napuštenih 7.051 stanova. Prema prikupljenim podacima u Crnoj Gori postoje ukupno 314.704 stambene jedinice, odnosno – na svaka dva stanovnika “dođe” po jedan stan. Podaci nedvosmisleno pokazuju da u Crnoj Gori postoji višak stambenog prostora. Procjene govore da u Crnoj Gori ima oko 18.000 podstanara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *